Connect with us

BIKE TIPS

Οι 8 βασικοί κανόνες για να ποδηλατούμε στην πόλη με ασφάλεια

Οι 8 βασικοί κανόνες για να ποδηλατούμε στην πόλη με ασφάλεια

Η καραντίνα και ο COVID-19 έφεραν αρκετές αλλαγές στην καθημερινότητα και στις συνήθειες μας.

Μια σημαντική και ιδιαίτερα αξιοσημείωτη αλλαγή ήταν η στροφή σε φυσικές δραστηριότητες όπως το τρέξιμο, το περπάτημα και το ποδήλατο. Τα οφέλη της άσκησης, τόσο σωματικά αλλά και ψυχικά, είναι γνωστά σε όλους και βοήθησαν σε μεγάλο βαθμό τους πολίτες όλων των ηλικιών σε αυτή την κρίσιμη περίοδο.

Η ποδηλασία σε σχέση με τις υπόλοιπες δραστηριότητες έχει όμως και αρκετούς παράγοντες που ίσως θέσουν την υγεία μας σε ρίσκο.

Ας δούμε πως μπορούμε να κινούμαστε με ασφάλεια στο δρόμο και να μειώσουμε τις πιθανότητες ατυχήματος.

1.  Το κράνος είναι απαραίτητο σε κάθε μετακίνηση

Είτε κινούμαστε σε μικρές αποστάσεις είτε σε μεγαλύτερες το κράνος είναι απαραίτητο και επιβάλλεται να το φοράμε. Ειδικότερα σε μικρές ηλικίες οι γονείς θα πρέπει να συμβουλεύουν και να παροτρύνουν τα παιδιά να κάνουν χρήση του κράνους.

2. Οδηγούμε πάντα δεξιά στον δρόμο

Οδηγώντας στην δεξιά λωρίδα αφήνουμε χώρο και σε άλλους ποδηλάτες αλλά και σε μέσα μαζικής μεταφοράς. Σε δρόμους με περιορισμένη κίνηση μπορούμε να κινούμαστε σε δυάδες αν είμαστε παρέα, ενώ σε δρόμους με μεγαλύτερη κίνηση θα ήταν καλό να πηγαίνουμε ο ένας πίσω από τον άλλον.

3. Αποφεύγουμε τις απότομες αλλαγές πορείας

Αν θέλουμε να αλλάξουμε πορεία πρώτα θα πρέπει να ελέγξουμε το δρόμο για τυχόν διέλευση αυτοκινήτων ή άλλων μέσων. Έπειτα θα πρέπει να προειδοποιησουμε για αλλαγή βγάζοντας ανάλογα το δεξί ή το αριστερό μας χέρι. Σε καμία περίπτωση δεν αλλάζουμε πορεία αν πρώτα δεν ελέγξουμε το δρόμο.

4. Τηρούμε τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

Αυτό σημαίνει ότι σταματάμε πάντα σε κόκκινο φανάρι, ελέγχουμε τα σήματα και τις ταμπέλες, δεν παραβιάζουμε το Stop, δεν οδηγούμε αντίθετα στον δρόμο και αν χρειαστεί δίνουμε προτεραιότητα.

5. Φοράμε ευδιάκριτα ρούχα

Πλέον υπάρχει μεγάλη γκάμα σε επιλογές χρωμάτων είτε φοράτε αθλητικό t-shirt είτε ποδηλατικό jersey. Επιλέξετε χρώματα όπως το κίτρινο ή το κόκκινο που θα σας κάνουν πιο ορατούς στο δρόμο και χρησιμοποιήστε τα ειδικά φωτάκια που μπαίνουν στο κάτω μέρος της σέλας ακόμη και κατα τη διάρκεια της ημέρας.

6. Αποφεύγουμε να κάνουμε ποδήλατο με ακουστικά ή με το κινητό στο χέρι

Ένας πολύ σοβαρός λόγος που έχουν προκληθεί ατυχήματα είναι ο παραπάνω. Είναι προτιμότερο να απολαμβάνετε τον αέρα, τη φύση, τον ήλιο και την παρέα σας.

7. Μην οδηγείτε με ταχύτητες που δεν είστε εξοικειωμένοι

Η υψηλή ταχύτητα στο ποδήλατο σε μια κατηφόρα ή ακόμη και σε μια ευθεία μπορεί να προκαλέσει φόβο, μειωμένα αντανακλαστικα και ίσως ατύχημα. Μην ξεπερνάτε τα όρια σας και οδηγείτε πάντα με ασφάλεια και με τα δύο χέρια στο τιμόνι.

8. Έλεγχος του ποδηλάτου πριν την βόλτα

Το ποδήλατο για να είναι λειτουργικό αλλά και ασφαλές θα πρέπει:

  • Η σέλα να είναι στο σωστό ύψος
  • Να έχει φουσκωμένα λάστιχα
  • Να αλλάζουν οι ταχύτητες
  • Γι’ αυτο και θα ηταν καλο πριν ξεκινήσουμε να κάνουμε ένα γρήγορο έλεγχο στα παραπάνω

Η ανάπτυξη της αστικής ποδηλασίας είναι πλέον ένα θέμα που απασχολεί πολλές κυβερνήσεις στον πλανήτη μας. Περισσότερο πράσινο, λιγότερη ρύπανση, γρηγορότερη μετακίνηση, σωματικά και ψυχικά οφέλη και το πιο σημαντικό: ποιοτικότερη ζωή!

Επέλεξε και εσύ την μετακίνηση με ποδήλατο και με ασφάλεια!

Minas Malatos

BSc Physical Education & Sport Science

USA Triathlon Certified Coach

www.minasmalatos.gr

Komninon 142,16561

Athens GR

Πλήρης ενημέρωση για events, αγώνες, προϊόντα και ειδήσεις που αφορούν τον κόσμο του ποδηλάτου.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

FACEBOOK

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΣ

More in BIKE TIPS