Connect with us

ΕVENTS

About last summer! (Vovousa Festival 2019 video)

Ξεκινήστε με τα 3 λεπτά του πανέμορφου video και μετά… εξηγούμαστε!

Γράφει ο Αργύρης Κριθαρούλας

H Βοβούσα…

Η Βοβούσα (μέχρι το 1940 Βωβούσα) είναι ένα απίστευτης ομορφιάς χωριό του Ανατολικού Ζαγορίου στο νομό Ιωαννίνων της Ηπείρου, σκαρφαλωμένο σε υψόμετρο 1.000 μέτρων. Βρίσκεται περίπου 70 χλμ. βορειοανατολικά της πόλης των Ιωαννίνων, είναι η έδρα του κοινοτικού διαμερίσματος Βοβούσας με περίπου 120 κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνται με την υλοτομία, την κτηνοτροφία και τον τουρισμό. Το χωριό ήταν επίσης γνωστό και με την βλάχικη ονομασία Μπαϊεάσα.

Εμείς…

Εμείς, ως Cycle 365 και iRun, αλλά και ως ανήσυχα πνεύματα που λατρεύουμε τις εξορμήσεις στη φύση, γνωρίσαμε τη Βοβούσα τον Αύγουστο του 2019, όταν δεχτήκαμε με ιδιαίτερη χαρά την πρόσκληση του Δημήτρη Δρούγια να καλύψουμε ως περιοδικό τον απαιτητικότερο υπερμαραθώνιο αγώνας ορεινής ποδηλασίας στην Ελλάδα “Protect Aoos” mtb ultra (www.aoosmtbultra.gr), που διεξάγεται από το 2013. Ένα μοναδικό ποδηλατικό event στα ορεινά της Ηπείρου και στα άκρα του συμπλέγματος των χωριών του Ζαγορίου.

Μέσα στην καρδιά της μεγαλύτερης χερσαίας προστατευόμενης περιοχής της χώρας, του Πάρκου της Βόρειας Πίνδου, δίνεται η ευκαιρία στους ποδηλάτες να διασχίσουν χαράδρες, κοιλάδες και κορυφές γύρω από τον ποταμό Αώο, με σημείο εκκίνησης και τερματισμού το μαγευτικό χωριό της Βοβούσας.

Το ενδιαφέρον μας «άναψε» από την πρώτη στιγμή, αφού λίγο πριν φτάσουμε στην είσοδο του χωριού, ένα αγριογούρουνο πετάχτηκε μπροστά μας, μέσα από τα πανύψηλα δέντρα που χώριζε ο φιδωτός επαρχιακός δρόμος προς τη Βοβούσα.

•Photo: Τοnia Galani

Οπτική πανδαισία…

Το φωτογραφικό άλμπουμ του Cycle 365 αν και μεγάλο και «αγωνιστικό», δεν κατάφερε να «αιχμαλωτίσει» την ομορφιά που αντικρύσαμε, αλλά θα σταθώ, έστω για αναφορά, στο «οπτικό» κέντρο της Βοβούσας, το χαρακτηριστικό πέτρινο, μονότοξο γεφύρι του. Βρίσκεται στη μέση του χωριού, και ενώνει τις δύο όχθες και τους δύο μαχαλάδες που χωρίζει ο Αώος.

Χτίστηκε το 1748 από τον Αλέξιο Μίσιο και έχει αναγνωριστεί ως νεότερο αρχαιολογικό μνημείο. «Αυτό το γεφύρι αποτελεί ύψιστη πράξη πολιτισμού και συμβολίζει τον παντοτινό αγώνα του ανθρώπου για επιβίωση μέσα από την αλληλεγγύη και την επικοινωνία» λένε οι ηλικιωμένοι. Μάλιστα, όπως λένε οι ντόπιοι, το όνομά του το πήρε από τη βοή των νερών.

Το θαυμάσιο γεφύρι, αποτελεί ύψιστη πράξη πολιτισμού και συμβολίζει τον παντοτινό αγώνα
του ανθρώπου για επιβίωση μέσα από την αλληλεγγύη και την επικοινωνία.

Οι αναμνήσεις μας από το εκπληκτικό σκηνικό που έχει δημιουργήσει η μητέρα Φύση έχουν χαρακτεί βαθιά στη μνήμη μας και γι΄αυτό υποσχεθήκαμε να είμαστε και την επόμενη χρονιά εκεί, με περισσότερους φίλους ή ακόμα και με την οικογένειά μας, τα παιδιά μας! Να εξερευνήσουμε όλες τις πτυχές του μαγικού αυτού τόπου, στην απόμερη, αλλά εντυπωσιακή γωνιά της Ελλάδας μας!

Να ζήσουμε σε άλλους ρυθμούς, πιο ανθρώπινους και αληθινούς, μέσα στην ζεστή καρδιά του Εθνικού Δρυμού της Βόρειας Πίνδου…


•Photo: Γιώργος Δέτσης

Και το Φεστιβάλ της Βοβούσας… Πάρτε τα βουνά προσωπικά!

Αφορμή του άρθρου, όπως καταλάβατε, ήταν το όμορφο video της εισαγωγής. Είχαμε ήδη ενημερωθεί από τους διοργανωτές του “Protect Aoos” για το φεστιβάλ που προηγείται του αγώνα και ήδη έχουμε αποφασίσει να το εντάξουμε και αυτό στις εξορμήσεις μας.

Μέσα σε αυτό το αναζωογονητικό περιβάλλον, που ελάχιστα περιέγραψα και σας καλώ να γνωρίσετε, δεν μπορούσε παρά να μην γεννηθεί κάτι εξίσου μοναδικό. Κάποιοι δημιουργικοί κάτοικοι του χωριού και της περιοχής, αλλά και φίλοι της Βοβούσας, αποφάσισαν να κάνουν τη δική τους παρέμβαση σχεδιάζοντας μια σειρά εκδηλώσεων που συμβάλλει στη διατήρηση της μνήμης και της βιώσιμης, ήπιας ανάπτυξης. Η θεματολογία του φεστιβάλ εστιάζει στο ορεινό υψόμετρο και την αειφόρο ανάπτυξη, χωρίς να λείπουν οι εκθέσεις φωτογραφίας, ο κινηματογράφος, η μουσική και τα εκπαιδευτικά εργαστήρια.

Με πρωτεργάτη τον φωτογράφο Καμίλο Νόλλα, που έλκει την καταγωγή του από το χωριό, ίδρυσαν το 2015 το φεστιβάλ της Βοβούσας, με επίκεντρο τις πολιτιστικές δράσεις, αλλά και την οικολογία. Σταδιακά έχει συγκροτηθεί μια κοινότητα νέων ανθρώπων που πηγαίνουν κάθε χρόνο μαζί με τα παιδιά τους για να παρακολουθήσουν προβολές, εργαστήρια κινηματογράφου, δημιουργικής γραφής, να ακούσουν μουσική κ.ά. Όλα αυτά φιλοξενούνται σε παλιές αποθήκες σίτου και ξυλείας, καθώς και στο ποτάμι, με το εμβληματικό πέτρινο γεφύρι του 18ου αιώνα.

Δεν θα γράψω περισσότερα, αφού μετά την υπενθύμιση του «about last summer» κάθε λέξη ίσως είναι περιττή…

Θα κλείσω όμως, με τα σημαντικά λόγια του εμπνευστή και διοργανωτή του φεστιβάλ Καμίλο Νόλλα: «Η Βοβούσα δεν είναι μόνο πολιτισμός, αλλά και ένας εναλλακτικός προορισμός για εκείνους που επιλέγουν τα βουνά και τα ποτάμια και όχι τις πολύβουες παραλίες», παραμένοντας πιστός στο μότο «Πάρτε τα βουνά προσωπικά» και στην αντίληψη του ήπιου τουρισμού. Συμπληρώνοντας εύστοχα: «Σκοπός μας, όταν ξεκινήσαμε, ήταν να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο σε σχέση με ένα βασικό πρόβλημα της περιοχής, το οποίο αφορά την προστασία του ποταμού Αώου από την εκτροπή των νερών του, υπογραμμίζοντας πόσο πολύ ο ποταμός αποτελεί σημαντική πηγή ζωής για τη φύση και τον άνθρωπο».

Μήπως ήρθε ο καιρός να πάρετε κι εσείς τα ελληνικά βουνά προσωπικά;

Ραντεβού στην Βοβούσα 11 με 19 Ιουλίου 2020!

• Video credits: DK video production company

Πληροφορίες για το ΦESTIVAL: vovousafestival.gr

Πλήρης ενημέρωση για events, αγώνες, προϊόντα και ειδήσεις που αφορούν τον κόσμο του ποδηλάτου.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

FACEBOOK

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΣ

More in ΕVENTS