Connect with us

BIKE TIPS

Ποδηλασία στην πόλη: Οι βασικοί κανόνες ασφαλείας – Τι πρέπει να προσέχεις

ΠΟΔΗΛΑΤΟ

Όλοι οι ποδηλάτες ξέρουν ότι είναι πολύ δύσκολο και επικίνδυνο το να βρίσκονται στον ίδιο δρόμο με αυτοκίνητα, φορτηγά, μηχανές κτλ.

Για όσους χρησιμοποιούν το ποδήλατο ως κύριο μεταφορικό μέσο χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή, αλλά και πρέπει να ακολουθούν τους κανόνες οδηγικής κυκλοφορίας, ώστε να μην διατρέχουν κάποιον κίνδυνο, ενώ γίνονται πολλές φορές παράπονα ότι δεν λαμβάνουν μεγάλο σεβασμό στον δρόμο. 

Διαβάστε παρακάτω σχετικές οδηγίες για να γίνετε καλύτερος και πιο προσαρμοστικός ποδηλάτης στον δρόμο:

Οι βασικοί κανόνες του δρόμου

Βασικές αρχές ασφάλειας ποδηλάτου

α) Πάντα να φοράτε κράνος

β) Φορέστε φωτεινά, έντονα εμφανή ρούχα

γ) Τηρείτε τους κανόνες του δρόμου. Σταματήστε στα σήματα του STOP και στα φανάρια.

δ) Να πηγαίνετε με την ροή της κίνησης, όχι κόντρα σε αυτήν.

ε) Πάντα όταν οδηγείται να έχετε τον έλεγχο ανά πάσα στιγμή, να πηγαίνετε με ασφαλή ταχύτητα που σας επιτρέπει να αντιδράτε γρήγορα σε απροσδόκητες περιστάσεις.

ζ) Να αλληλεπιδράτε όπως χρειάζεται με τους πεζούς και με άλλα οχήματα.

η) Ποτέ μην οδηγείτε σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού ή σκοταδιού χωρίς εμπρός και πίσω φώτα ποδηλάτου και καθρέφτες .

Τεχνική οδήγησης

Πρέπει να έχετε πάντα μια ασφαλή απόσταση από άλλους αναβάτες ή και οχήματα.

Τι θεωρούμε βέβαια μια ασφαλή απόσταση;

Αρκετό χώρο που δίνει την δυνατότητα να αντιδράσετε σε κάτι απροσδόκητο. Γενικά, στοχεύστε να υπάρχει απόσταση σε 1 μήκος ποδηλάτου (ή περισσότερο) για κάθε 5 μίλια την ώρα που είστε στο δρόμο. Κρατήστε τουλάχιστον 1,5 μέτρο ανάμεσα σε εσάς και ένα όχημα.

Μην κρατιέστε τόσο πολύ κοντά στο πεζοδρόμιο. Διατηρήστε μια άνετη απόσταση από την άκρη του πεζοδρομίου.

Επίσης, μην οδηγείτε σε πεζοδρόμια εκτός εάν δεν υπάρχει άλλη ασφαλής επιλογή. Ιδιαίτερα, οι οδηγοί των αυτοκινήτων στις διασταυρώσεις ή όταν φεύγουν ή εισέρχονται σε δρόμους, συχνά δεν βλέπουν τους ποδηλάτες που κινούνται γρήγορα.

Γενικότερα, πρέπει να υπάρχει μεγάλη προσοχή από τα αυτοκίνητα που βγαίνουν από τα στενά, γιατί μπορεί να μην σας έχουν δει με το ποδήλατο. 

Επιπρόσθετα, μην περνάτε άλλους ποδηλάτες από τα δεξιά και όταν χρειάζεται χρησιμοποιείστε κάτι για να κάνει θόρυβο, είτε μια κόρνα, είτε μια σφυρίχτρα, είτε ένα κουδουνάκι.

Όταν υπάρχει αργή κίνηση στον δρόμο, είναι συχνά πιο ασφαλές να οδηγείτε στη μέση μιας λωρίδας κυκλοφορίας, έτσι ώστε όλοι να μπορούν να σας δουν και τα αυτοκίνητα να μην προσπαθούν να στριμωχτούν γύρω σας.

 Αν έχετε πολλά αυτοκίνητα από πίσω σας, τότε κάντε στην άκρη και αφήστε τα να περάσουν. 

Σε πολυσύχναστους δρόμους, μην στρίβετε πέρα δώθε γύρω από σταθμευμένα αυτοκίνητα ή άλλα εμπόδια. Διατηρήστε μια ευθεία πορεία και προσέξτε όταν ανοίγουν οι άνθρωποι τις πόρτες από τα αυτοκίνητα.

Να είστε σε θέση να φρενάρετε. Κρατήστε τα χέρια σας πάνω ή κοντά στα φρένα για να μπορείτε να σταματήσετε γρήγορα, αν χρειαστεί.

Κινηθείτε γρήγορα όταν περνάτε από διασταυρώσεις. 

ΠΟΔΗΛΑΤΟ

Προσοχή στην οδήγηση

Μείνετε σε εγρήγορση για αλλαγές στο δρόμο ανά πάσα στιγμή.  

Να δείχνετε πάντα που θέλετε να πάτε τόσο στους οδηγούς των αυτοκινήτων, όσο και στους άλλους ποδηλάτες δίπλα σας. Χρησιμοποιήστε χειροκίνητα σήματα κάθε φορά που στρίβετε ή σταματάτε, αλλά υποθέστε ότι αυτά τα σήματα μπορεί να μην είναι κατανοητά από κάθε οδηγό.

Να έχετε επικοινωνία με τους οδηγούς στο δρόμο, ώστε να καταλαβαίνουν καλύτερα οπού θέλετε να πάτε. 

Μεγάλη προσοχή χρειάζονται τα ημιφορτηγά, γιατί όταν στρίβουν, σε κάποια σημεία οι οδηγοί τους δεν έχουν την δυνατότητα να δουν πίσω.

Διάφοροι παράγοντες μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα όπως το έντονο φως του ήλιου, η κούραση, το σκοτάδι και οι απότομες στροφές στο δρόμο.

Αποφύγετε ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν ατυχήματα μεταξύ ποδηλατών, όπως η κακή επικοινωνία ή η έλλειψη συγκέντρωσης.

Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στις διασταυρώσεις. Πολλά ατυχήματα με ποδήλατο συμβαίνουν εκεί.

Να έχετε αυτοπεποίθηση όταν οδηγείται γιατί οι φοβισμένοι ποδηλάτες, κάνουν τους οδηγούς αυτοκινήτων νευρικούς. 

Προσοχή όταν οδηγείτε σε δρόμους που χρειάζεται μεγάλη ταχύτητα.

Eίμαι απόφοιτος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Τα μηχανοκίνητα, η ποδηλασία και τα χειμερινά σπορ ήταν πάντα και παραμένουν ακόμη στα ενδιαφέροντα μου και προσπαθώ να τα υπηρετήσω όσο τα καλύτερο γίνεται από όποιο πόστο μπορώ.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

FACEBOOK

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΣ

More in BIKE TIPS