Connect with us

KIDS

Γιάννης Παπανικολάου: “Τα παιδιά που ποδηλατούν είναι υγιή και ευτυχισμένα”

Γιάννης Παπανικολάου: “Τα παιδιά που ποδηλατούν είναι υγιή και ευτυχισμένα”

O Γιάννης Παπανικολάου είναι ένας άνθρωπος που έχει αφιερώσει ένα μεγάλο μέρος της ζωής του στην ποδηλασία. Ασχολήθηκε από πολύ μικρός με το ποδήλατο πράγμα που συντέλεσε να γίνει διεθνής ποδηλάτης λαμβάνοντας μέρος σε αγώνες ποδηλασίας σε όλο τον κόσμο με την Εθνική Ομάδα, ενώ είναι Πρωταθλητής Ελλάδος & Βαλκανιονίκης.

Σπούδασε στην Αθήνα, Φυσική Αγωγή & Αθλητική Απόδοση στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και εξειδικευτηκε στο Λονδίνο στον τομέα αυτό (MSc Sport Science – Human Performance, Brunel University).

Σήμερα, τρέχει τη δική μου επιχείρηση BIKE Sale & Academy που ειδικεύεται στην πώληση ποδηλάτων, καθώς και την ανάπτυξη προγραμμάτων προπόνησης ποδηλάτου για υψηλές επιδόσεις επαγγελματίες αθλητές για τις Εθνικές και Διεθνείς αγώνες ταχύτητας (π.χ. MTB, BMX, οδικές και TRACK ΑΓΩΝΕΣ).

Συνέντευξη στον Σπύρο Γουναρόπουλο

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες δυσκολίες που συναντά ένας προπονητής ποδηλασίας για παιδιά;

Οι δυσκολίες που μπορεί να συναντήσει ένας εκπαιδευτικός/προπονητής έχει σε σχέση συνήθως με τα παιδιά και το περιβάλλον τους. Για παράδειγμα, η διάσπαση προσοχής ενός παιδιού είναι ένα παράγοντας που επηρεάζει την εκπαιδευτική προπονητική διαδικασία. Ωστόσο, αν γνωρίζεις, αγαπάς τη δουλειά σου και έχεις φαντασία, τα παιδιά αυτά που έχουν πιθανότατα έχουν ταλέντο, γίνονται μια πρόκληση αμέσως. Τώρα, όσον αφορά το περιβάλλον που μεγαλώνουν είναι σημαντικό να συμβάλλει στην προσπάθεια τους χωρίς αυτό να γίνεται καταπιεστικό. Συνήθως υπάρχουν άκραιες συμπεριφορές κι αυτό μπορεί να αποτελέσει δυσκολία. Άλλοι παράγοντες όπως υποδομές, οργανώσεις δραστηριοτήτων κλπ στην ποδηλασία θα μπορούσε να ήταν και καλύτερα. Υπάρχουν πολλα περιθώρια βελτίωσης. Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι τα παιδιά είναι άγραφος πίνακας και θέλει προσοχή τι θα γράψεις. Τέλος, κάθε δυσκολία στην πραγματικότητα είναι πρόκληση.

Τι θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους οι γονείς πριν εντάξουν το παιδί τους στον κόσμο της ποδηλασίας;

Οι γονείς πριν γράψουν το παιδί τους στην ποδηλασία θα πρέπει όντως να γνωρίζουν κάποια πράγματα. Για παράδειγμα, θα πρέπει να γνωρίζουν αρχικά το προφίλ του εκπαιδευτικού/φορέα/επιχείρησης αν πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις. Έχουν τα τυπικά προσόντα; το έργο τους σε σχέση με την ποδηλασία, την προπονητική/εκπαίδευση. Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η ποδηλασία έχει δυο σημαντικές κατηγορίες. Η μία κατηγορία είναι η μετακίνηση με το ποδήλατο που όλοι μας θα πρέπει να γνωρίζουμε όλοι μας. Η άλλη κατηγορία είναι η ψυχαγωγία/άθληση. Καλό είναι να ξεκινήσουν με την πρώτη γιατί είναι πολύ σημαντικό για την ασφάλεια τους και έπειτα αν τους αρέσει να την υιοθετήσουν ως δραστηριότητα ψυχαγωγική/αθλητική. Τέλος, η αγωνιστική ποδηλασία θεωρείται από τα πιο σκληρά και απαιτητικά αθλήματα. Η συμβουλή μου είναι ότι τα παιδιά αν περάσουν με επιτυχία από τα πρώτα στάδια που ανέφερα παραπάνω μπορούν να συμμετέχουν σε αγωνιστικό επίπεδο έχοντας ως στόχους για παράδειγμα την σωματική και ψυχική τους υγεία, την τεχνική, την ευγενή άμιλλα, και τον συναγωνισμό. Αργότερα με την ενηλικίωση τους μπορούν να το επιλέξουν ως επαγγελματική σταδιοδρομία συνειδητά.

Θεωρείς ότι υπάρχουν οι υποδομές στη χώρα μας για να μπει ένα παιδί ενεργά στον χώρο;

Το θετικό με την ποδηλασία είναι ότι δεν είναι απαραίτητο να είναι υπάρχει στάδιο για να γίνει. Οι δημόσιοι δρόμοι, τα βουνά μπορούν να αποτελέσουν χώροι για ποδηλασία. Όσον άφορα τα παιδιά θα μπορούσαν να υπάρχουν περισσότεροι χώροι άλλα ακόμα κι αυτοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν αν υπάρχει καλή θέληση. Ωστόσο, να πω την αλήθεια είναι ότι αυτή η συζήτηση είναι μια βαθεία πολιτική συζήτησή που χρειάζεται ανάλυση. Για να σας δώσω λίγη τροφή για σκέψη αρχικά πρώτα πρέπει να θέσουμε τον στόχο, τι θα θέλαμε για παράδειγμα στην Ελλάδα να συμβεί τα επόμενα χρόνια στον τομέα ποδήλατου; Πιστεύω ότι δεν έχουμε ξεκάθαρη πολιτική γραμμή όσον άφορα τον αθλητισμό στην Ελλάδα και κατά επέκταση στην ποδηλασία. Τέλος, είναι καλό να μην περιμένουμε τις υποδομές που ίσως έχουν άλλες χώρες πολύ πιο οργανωμένες για να κάνουμε ποδήλατο. Συμπερασματικά τα παιδιά μπορούν να ξεκινήσουν ποδήλατο αρκεί να έχουν την σωστή καθοδήγηση.

Τι οφέλη μπορεί να έχει ένα παιδί από το ποδήλατο;

Τα οφέλη για ένα παιδί όταν ασχολείται είναι αρκετά και σημαντικά. Για παράδειγμα, το παιδί μπορεί να αναπτύξει τις παρακάτω πτυχές:

– Σωματική και ψυχική υγεία

– Ομαδικότητα

– Υπευθυνότητα

– Συγκέντρωση

– Αυτοπεποίθηση

– Ευελιξία

– Οικολογική συνείδηση

– Αποφασιστικότητα

– Μυϊκή συναρμογή/ισορροπία

– Περιμετρική όραση

Να θυμάστε ότι τα παιδιά που κάνουν ποδήλατο είναι υγιή και ευτυχισμένα.

Θεωρείς ότι οι γονείς αφήνουν τα παιδιά τους να κάνουν ποδήλατο ή, το θεωρούν επικίνδυνο;

Η αλήθεια ότι οι γονείς φοβούνται περισσότερο από τα παιδιά και αυτό περιορίζει τις ικανότητες πολλές φορές των παιδιών. Οι γονείς μπορούν να έχουν ενημέρωση σχετική με το θέμα έτσι ώστε να ξέρουν πραγματικά τις αιτίες για παράδειγμα των ατυχημάτων/κινδύνων. Αυτό μπορώ να τους σίγουρα είναι ότι το ποδήλατο ως μέσο μεταφορά έχει λιγότερα ατυχήματα σε σχέση με άλλα οχήματα και ως άθλημα τους λιγότερους τραυματισμούς σε σχέση με άλλα αθλήματα. Τέλος, σε συνδυασμό με μαθήματα ποδηλάτου, τα παιδιά μπορούν να βελτιώσουν τις δεξιότητες και τις γνώσεις έτσι ώστε να κινούνται με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Τι προσφέρει η ακαδημία που διδάσκεις σε ένα παιδί που θέλει να μάθει σωστά να ποδηλατεί;

Η ακαδημία μας προσφέρει εξειδικευμένη γνώση βάση της εμπειρία μας και την πολυετή εκπαίδευσης στο τομέα της ποδηλασίας. Τα τμήματα είναι πάντα ατομικά ή ολιγομελή για έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Στόχος μας είναι τα παιδιά να περνάνε ευχάριστα στα μαθήματα ενώ παράλληλα βελτιώνονται.

Πλήρης ενημέρωση για events, αγώνες, προϊόντα και ειδήσεις που αφορούν τον κόσμο του ποδηλάτου.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

FACEBOOK

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΣ

More in KIDS