Connect with us

STORIES

“Επιτέλους ας υλοποιηθεί ένα Δίκτυο Ποδηλατοδρόμων στην Τρίπολη”

“Επιτέλους ας υλοποιηθεί ένα Δίκτυο Ποδηλατοδρόμων στην Τρίπολη”

Τα τελευταία χρόνια το ποδήλατο σε αγωνιστικό επίπεδο και ως τρόπος ζωής έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητα της Αρκαδική πρωτεύουσας!

Σε αγωνιστικό επίπεδο οι τοπικοί ποδηλατικοί σύλλογοι (ΑΕΚ Τρίπολης, ΠΟ Τρίπολης), δραστηριοποιούνται αρκετά έντονα στο χώρο της ποδηλασίας.

του Φώτη Αλεξόπουλου (www.contraepithesi.gr)

Το πιο ελπιδοφόρο μάλιστα είναι ότι έχουν ξεκινήσει σε αρκετά οργανωμένη βάση να στελεχώνουν ακαδημίες και τμήματα για μικρά παιδιά, που συμμετέχουν σε αντίστοιχα διασυλλογικά πρωταθλήματα και ήδη έχουν αρχίσει να φέρνουν τις πρώτες τους διακρίσεις.

Δεν συζητάμε για αθλητές μεγαλύτερων κατηγοριών που προβάλουν τον τοπικό χώρο της ποδηλασίας! Ο Αρκάς Χαράλαμπος Καστραντάς προβάλει τον τοπικό αθλητισμό σε Ελλάδα και Εξωτερικό σε επίσημες διοργανώσεις και εντός του 2019 επιδιώκει να εξασφαλίσει βαθμούς μαζί με άλλους Έλληνες Πρωταθλητές για πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2020!

Πέρυσι κατέκτησε δύο τρίτες θέσεις στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα Ποδηλασίας στη Λέσβο και είχε σημαντικές διακρίσεις σε Γύρους του εξωτερικού. Στην ίδια διοργάνωση πέρυσι η αθλήτρια του ΠΟ Τρίπολης Αργυρώ Μηλάκη, παρ’ όλο που δεν κατάγεται από την Τρίπολη, κατάκτησε το Πανελλήνιο πρωτάθλημα στο αγώνισμα της Αντοχής και την 2η θέση στην Ατομική Χρονομέτρηση, προβάλλοντας παρ’ όλα αυτά Πανελλαδικά την ποδηλασία της Τρίπολης.

Στην ΑΕΚ Τρίπολης η Ελευθερία Ρηγοπούλου την περσινή χρονιά κατέκτησε μετάλλιο στο Βαλκανικό πρωτάθλημα και Πανελλήνιες νίκες στα αντίστοιχα Πανελλήνια πρωταθλήματα τόσο στην Πίστα όσο και στον Δρόμο! Σε τόσο υψηλό επίπεδο υπάρχουν βέβαια και άλλα παιδιά από την Τρίπολη που εκπροσωπούν την τοπική ποδηλασία, σε Πίστα και Δρόμο σε διάφορες κατηγορίες, όπως οι Γιώργος Κοτσιώνης, Αργύρης Σωτηρακόπουλος, Γιώργος Κουλολιάς, Σοφία Συμνιώτη ή και οι νεότεροι Γιάννης Ζάβος, Βασίλης Φαρφαράς, Κωνσταντίνα Φαρφαρά, Ραφαήλ Ρούτσι κ.α. Παράλληλα τα τελευταία χρόνια η Τρίπολη έχει φιλοξενήσει αρκετούς ποδηλατικούς αγώνες όπως ο Γύρος Τρίπολης ή αγώνες brevet, προβάλλοντας το Δήμο και τις ομορφιές της ευρύτερης περιοχής.

Σε αγωνιστικό επίπεδο πολλοί αθλητές έχουν διακριθεί τα τελευταία χρόνια σε σημαντικές διοργανώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό στην κατηγορία masters και σε διοργανώσεις της Ποδηλατικής Ένωσης Παλαιμάχων Αθλητών & Ερασιτεχνών, φέρνοντας στο προσκήνιο της Ελληνικής ποδηλασίας την Τρίπολη! Δημήτρης Συμνιώτης, Κάλλια Πολυχρονοπούλου, Νικήτας Φράγκος και αρκετοί άλλοι που καθημερινά ασχολούνται ενεργά με την ποδηλασία, έχοντας οι περισσότεροι από αυτούς συμμετάσχει σε αμέτρητες ποδηλατικές διοργανώσεις!

Πέρα όμως από την αγωνιστική παρουσία και το γεγονός ότι από την Τρίπολη έχουν αναδειχθεί τόσοι αθλητές και αθλήτριες στην ποδηλασία, το ποδήλατο είναι ευρύτατα διαδεδομένο στην περιοχή μας. Πάρα πολλοί είναι αυτοί που το έχουν εντάξει στην καθημερινότητά τους ως μέσο μετακίνησης ή άθλησης. Πολλοί, λίγο παραπάνω οργανωμένοι με αγωνιστικά ποδήλατα καθημερινά γυμνάζονται πραγματοποιώντας μεγαλύτερες αποστάσεις ως έναν τρόπο καθημερινής προπόνησης και άθλησης.

Με τόσες παραστάσεις από ποδηλασία, με τόσες επιτυχίες και διακρίσεις στο χώρο, με τόσο έντονο «άρωμα» από ποδήλατο στην πόλη μας, είναι ιδιαίτερα οξύμωρο να μην υπάρχει ούτε ένας ποδηλατόδρομος μισού χιλιομέτρου στο Δήμο Τρίπολης! Μια πόλη το ανάγλυφο της οποίας ευνοεί την ύπαρξη ποδηλατοδρόμων που θα μπορούν να διευκολύνουν την μετακίνηση των ποδηλατών, αναδεικνύοντας κατακόρυφα το ποδήλατο ως μέσο μετακίνησης σε όλο τον αστικό ιστό της πόλης.

Είναι οξύμωρο να μπαίνουμε στη διαδικασία όσοι ασχολούμαστε με τα τοπικά ΜΜΕ να υποβάλουμε σχετικά ερωτήματα σε αρμόδιους Φορείς και άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης και η απάντηση να είναι σύντομη, αόριστη και με έμμεση ή ακόμη και φανερή διάθεση να «κλείσει» εκεί. Κάποιοι πιο φιλόδοξοι ενέταξαν στα προεκλογικά τους έντυπα τη δημιουργία ποδηλατοδρόμων, αλλά σε πρώτη φάση σε ιδιαίτερα περιορισμένο επίπεδο και σε πολύ συγκεκριμένους κεντρικούς δρόμους.

Περιφερειακό Δίκτυο ποδηλατοδρόμων στην Τρίπολη!

Η «εύκολη» απάντηση που έχουμε ακούσει από εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και παραδοσιακά τα τελευταία χρόνια από διάφορες Δημοτικές Αρχές είναι η εξής: «Η κυκλοφοριακή μελέτη και οι υποδομές της πόλης δεν μπορούν να υποστηρίξουν τη δημιουργία ποδηλατοδρόμου στο κέντρο της πόλης!». Υποστηρίζεται συνέχεια από «επίσημα χείλη» ότι η δημιουργία ποδηλατοδρόμου στο κέντρο της Τρίπολης μπορεί να προκαλέσει σοβαρό κυκλοφοριακό ζήτημα και άλλα ανάλογα προβλήματα.

Με τη σειρά μου απαντώ στις παραπάνω θέσεις και τοποθετήσεις γράφοντας, γιατί πρέπει απαραίτητα η υλοποίηση ποδηλατοδρόμων στην Τρίπολη να εστιαστεί στο κέντρο της πόλης; Γιατί να μην υπάρξει ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ενός ασφαλούς Δικτύου Ποδηλατοδρόμων περιμετρικά του κέντρου της πόλης; Ένα Δίκτυο που θα μπορεί να συνδέσει με ποδηλατοδρόμους το κέντρο της πόλης με τα περιαστικά άλση του Δήμου (Άγιος Γεώργιος, Μαη-θανάσης κ.α.), με τις αθλητικές εγκαταστάσεις της Αρκαδικής πρωτεύουσας (ΔΑΚ Τρίπολης, γήπεδο Αστέρα Τρίπολης, γήπεδο Φιλικών, γήπεδο Παναρκαδικού κ.α.) ή με συνοικίες της πόλης (Κολοκοτρώνη, Άγιος Κωνσταντίνος, Φιλικών, Σέχη, Μερκοβούνι, κ.α.). Ένα Δίκτυο που θα συνδέει το κέντρο της πόλης με το Παναρκαδικό Νοσοκομείο, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και Δημόσιες Υπηρεσίες (ΙΚΑ, Εφορία, κ.λπ.).

Με το να ξεκινάμε με τις αντικειμενικές δυσκολίες στην προσπάθεια ή το σχεδιασμό υλοποίησης ενός σημαντικού έργου, πολλές φορές δεν κοιτάμε τον στόχο και δεν έχουμε ουσιαστική βούληση για να το πετύχουμε. Μέχρι σήμερα ελάχιστοι υποψήφιοι ή Δημοτική Αρχή σε βάθος χρόνου είδαν τόσο σοβαρά τη δημιουργία ενός ποδηλατοδρόμου. Χρηματοδοτικά προγράμματα κατά καιρούς προκύπτουν και μπορούν να εξασφαλιστούν, καλύπτοντας το οικονομικό «βάρος» δημιουργίας ενός τέτοιου δικτύου.

Η Τρίπολη μπορεί να εξελιχθεί πραγματικά σε μια πόλη ποδηλάτου και μέσα από αυτό πέρα από την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και της νοοτροπίας στον πιο οικολογικό τρόπο μετακίνησης, μπορούμε να λέμε ότι άλλαξε μελλοντικά προς το καλύτερο!

Πλήρης ενημέρωση για events, αγώνες, προϊόντα και ειδήσεις που αφορούν τον κόσμο του ποδηλάτου.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

FACEBOOK

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΣ

More in STORIES