Connect with us

STORIES

Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου 2020: Από σήμερα αλλάζουμε τρόπο ζωής!

Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου 2020: Από σήμερα αλλάζουμε τρόπο ζωής!

«Η ζωή είναι σαν το ποδήλατο. Για να κρατήσεις την ισορροπία σου πρέπει να προχωράς συνεχώς», είπε κάποτε ο Albert Einstein. Κάτι που φυσικά ξέρει καλά κάθε άνθρωπος που σέβεται τον εαυτό του, πόσο μάλλον ένας «κολλημένος» με το ποδήλατο…

της Κωνσταντίνας Μπιτζήλου

Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου σήμερα, 3 Ιουνίου, μια ημέρα που έχει οριστεί επίσημα από τον ΟΗΕ από τις 12 Απριλίου 2018, κατόπιν μιας διεθνούς εκστρατείας από τους λάτρεις του ποδηλάτου.

Αν κάποιος λοιπόν οραματιζόταν μερικά χρόνια πριν μια Αθήνα γεμάτη ποδήλατα, τότε σίγουρα θα τον έλεγαν… αιθεροβάμων. Σήμερα, αρκετά χρόνια μετά, η φαντασία κατάφερε να γίνει πραγματικότητα.

Μια εικόνα που σε άλλες πόλεις της Ευρώπης αποτελούσε καθημερινότητα, για την Αθήνα μέχρι πρότινος φάνταζε «φαινόμενο», καθώς ο Έλληνας παρέμενε αιώνια προσκολλημένος στους τέσσερις τροχούς.

Ποδηλάτες όλων των ηλικιών «σκίζουν» πλέον την άσφαλτο σχεδόν σε καθημερινή βάση, όχι μόνο για τις βόλτες τους, αλλά για τις βασικές τους μετακινήσεις.

Μπροστά σ’ αυτήν τη διαπίστωση, το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει καταθέσει προτάσεις με στόχο την ενίσχυση τόσο της ασφαλούς πεζής μετακίνησης όσο και της μετακίνησης με ποδήλατο, ενώ όλη η πρωτεύουσα έχει μπει σε mood… πράσινης αλλαγής.

Την ίδια ώρα, αρκετοί δήμοι με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου προγραμματίζουν εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα, ενώ σε πρώτο πλάνο βρίσκεται η πρόταση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος να δημιουργηθούν ποδηλατικές διαδρομές σε δήμους άνω των 13 χιλιομέτρων.

Δράσεις και βόλτες με ποδήλατο προγραμματίζονται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Κέρκυρα, Χανιά και σε άλλους δήμους της χώρας, ενώ μάλιστα ο Δήμος Νάουσας σήμερα εγκαινιάζει ποδηλατόδρομο μέσα από τη δράση «Ζω με το Ποδήλατο» έχοντας ως στόχο την ενθάρρυνση της βιώσιμης κινητικότητας.

Μια πολύ-επίπεδη αλλαγή στον τρόπο ζωής, φαίνεται εξίσου να απασχολεί τον MKO «Πόλεις για Ποδήλατο», επίσημο μέλος της European Cyclists Federation, καθώς ανακοίνωσε την απαρχή της Εκστρατείας «Time for Plan B» που αποσκοπεί στην ανάπτυξη της αστικής ποδηλασίας στην Ελλάδα.

Τα οφέλη του ποδηλάτου είναι πολλά, πάρα πολλά. Όλοι τα ξέρουμε, οπότε δεν υπάρχει λόγος να επαναλαμβάνουμε τα ίδια.

Ήρθε η ώρα να πάμε για ποδήλατο…

Kάνουμε την αρχή!

Πλήρης ενημέρωση για events, αγώνες, προϊόντα και ειδήσεις που αφορούν τον κόσμο του ποδηλάτου.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

FACEBOOK

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΣ

More in STORIES