Connect with us
giro d' italia

ΑΓΩΝΕΣ

Giro d’Italia 2022: Ο πλήρης οδηγός για το Grand Tour – Aναλυτική παρουσίαση

Giro d’Italia 2022: Ο πλήρης οδηγός για το Grand Tour – Aναλυτική παρουσίαση

Το πρώτο χρονικά «παραδοσιακά» Grand Tour της σεζόν, το Giro d’ Italia είναι ante portas και το Cycle 365 σάς παρουσιάζει τις πιο ενδιαφέρουσες πληροφορίες που πρέπει να ξέρετε για να το παρακολουθήσετε με τον απόλυτο… σεβασμό που του αξίζει!

του Άρη Κατσίδη

Ο Γύρος της Ιταλίας ξεκινάει παραδοσιακά τον Μάιο τον χορό των Grand Tours, αφού προηγείται χρονικά του Le Tour de France (Ιούλιος) και της Vuelta (Αύγουστος-Σεπτέμβριος) και πάντα αποτελεί στόχο των world tour αθλητών.

Η 105η έκδοση του Giro θα ξεκινήσει από την Βουδαπέστη της Ουγγαρίας και τα τρία πρώτα ΕΤΑΠ, με το ένα να είναι ατομική χρονομέτρηση, θα διεξαχθούν στην χώρα της Κεντρικής Ευρώπης, ενώ μετά οι ποδηλάτες και οι ομάδες θα μεταφερθούν στην Ιταλίας, με στόχο στις 29 Μάϊου στον τερματισμό στην Βερόνα, να πετύχουν τους στόχους του και να βρεθούν στην καλύτερη δυνατή θέση.

Η πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, Βουδαπέστη ήταν προγραμματισμένο να φιλοξενήσει τον αγώνα την σεζόν του 2020, αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε λόγω της εμφάνισης της πανδημίας του κορονοϊού, κάτι που κυριολεκτικά έφερε τα πάνω-κάτω στο πρόγραμμα όλων των διοργανώσεων.

Και τα τρία Grand Tours θα έχουν εκκίνηση σε ξένη χώρα την φετινή σεζόν (Κοπεγχάγη-Le Tour, Ουτρέχτη-Vuelta), κάτι που είχε να συμβεί στο Giro από το 2018, που είχε ξεκινήσει τότε στο Ισραήλ, ενώ μέσα στην προηγούμενη δεκαετία, έγινε αρχή από την Ολλανδία, την Δανία και την Ιρλανδία, ενώ υπενθυμίζουμε ότι το 1996 ο Γύρος της Ιταλίας είχε ξεκινήσει από την χώρα μας, την Ελλάδα.

Πιο αναλυτικά, από τα 3.410,3 χλμ του Giro, τα 51.000 χλμ έχουν να κάνουν με ανάβαση σε βουνά. Τα ΕΤΑΠ διαφέρουν το ένα από το άλλο , αφού κάποια είναι flat, αλλά είναι πιο λοφώδη, αλλά την τελευταία εβδομάδα θα έχει κυρίως πολλές αναβάσεις στα βουνά.

Επίσης, θα υπάρχουν και δύο χρονόμετρα, το ένα θα διεξαχθεί στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, Βουδαπέστη στο 2ο ΕΤΑΠ και το άλλο στο τελευταίο ΕΤΑΠ, στην Βερόνα. Μετά τα ΕΤΑΠ στην Ουγγαρία, ο αγώνας θα μεταφερθεί στην Σικελία για δύο μέρες, οπού οι αθλητές θα έχουν την δυνατότητα μεταξύ άλλων να τρέξουν κοντά στο ηφαίστειο της Αίτνας, με τον τερματισμό του πέμπτου ΕΤΑΠ να γίνεται στην Μέσινα, την πόλη καταγωγής του πιο γνωστού Ιταλού αθλητή της νέας εποχής, του Βιτσέντζο Νίμπαλι.

Έπειτα, ο αγώνας θα μεταφερθεί στην Νότια Ιταλία και από τις ακτές της Τυρρηνίας οι ποδηλάτες μέσω Νάπολης θα πάνε προς τα Απέννινα. Όλα αυτά θα γίνουν την πρώτη εβδομάδα, αφού στην δεύτερη θα μεταβούν από την Πεσκάρα της κεντρικής Ιταλίας στο Κονιέ με το Εθνικό πάρκο Gran Paradiso της Βορειοδυτικής πλευράς της μεσογειακής χώρας. Εκεί θα υπάρχουν δύο πολύ καλά ΕΤΑΠ για τους σπρίντερς, το 11ο και το 13ο, ενώ στο 15ο ΕΤΑΠ θα κάνουν ανάβαση στις Άλπεις και σε βουνά πρώτης κατηγορίας.

Η τρίτη εβδομάδα θα ξεκινήσει με ίσως το πιο δύσκολο κομμάτι του αγώνα, αφού στο 16ο ΕΤΑΠ οι ποδηλάτες θα πρέπει να κάνουν ανάβαση 5.540 μέτρων σε τρία βουνά πρώτης κατηγορίας και γενικά όπως πρωτοείπαμε, θα κυριαρχούν οι αναβάσεις σε βουνά την τελευταία χρονικά εβδομάδα, αφού θα τρέξουν τόσο στο όρος Κόλοβρατ της Σλοβενίας, όσο και στους Δολομίτες, με τον τερματισμό να γίνεται στο χρονόμετρο των 17.1 χιλμ στην Βερόνα. Αν και στο Γύρο της Γαλλίας ο νικητής κερδίσει από το προτελευταίο ετάπ παραδοσιακά, στον Giro όλα είναι πιθανά μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο.

Οι 22 ομάδες του Giro d’ Italia

Οι 22 ομάδες θα συμμετάσχουν στον Γύρο της Ιταλίας για την φετινή χρονιά, με 176 αθλητές συνολικά να παίρνουν μέρος. Οι 18 ομάδες επιπέδου world tour και η καλύτερη βαθμολογικά ομάδα pro tour, Alpecin Fenix εξασφάλισαν αυτόματα την παρουσία τους στον θεσμό, ενώ οι Ιταλικές ομάδες των Eolo-Kometa, Drone Hopper-Androni Giocattoli και Bardiani-CSF-Faizane πήρανε τις τρεις wildcard. 

Αναλυτικά οι ομάδες:

  • AG2R Citroën Team
  • Astana Qazaqstan
  • Bahrain Victorious
  • Bora-Hansgrohe
  • Cofidis
  • EF Education-EasyPost
  • Groupama-FDJ
  • Ineos Grenadiers
  • Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux
  • Israel-Premier Tech
  • Lotto Soudal
  • Movistar Team
  • QuickStep-AlphaVinyl
  • Team BikeExchange-Jayco
  • Team DSM
  • Team Jumbo-Visma
  • Trek-Segafredo
  • UAE Team Emirates
  • Alpecin-Fenix
  • Bardiani-CSF-Faizanè
  • Drone Hopper – Androni Giocattoli
  • Eolo-Kometa Cycling Team

1. Quick Step-Alpha Vinyl

Ο πρεσβευτής του Γύρου της Ελλάδας και αθλητής του Έλληνα προπονητή Βασίλη Αναστόπουλου, Μαρκ Κάβεντις θα είναι ο αρχηγός της Quick Step-Alpha Vinyl, η οποία θα έχει ως κύριο στόχο τις νίκες σε ετάπ.

Ο Μαρκ Κάβεντις έχει ήδη 15 νίκες σε ετάπ και μια κερδισμένη φανέλα των σπρίντερς (το 2013) από τις πέντε συμμετοχές του στο Giro, αλλά έχει να συμμετάσχει στον αγώνα της Ιταλίας από το 2013, οπότε αυτό από μόνο του είναι ένα μεγάλο challenge για τον σπουδαίο Βρετανό ποδηλάτη.

Θα έχει βοήθεια από τον Μίχαελ Μορκόβ, ο οποίος υπενθυμίζουμε ότι είχε βοηθήσει τον Manxman να κερδίσει τέσσερα ετάπ στον περσινό Γύρο της Γαλλίας και να ισοφαρίσει την επίδοση με τις περισσότερες νίκες που ανήκε μέχρι τότε μόνο στον Έντι Μέρξ (34). Επίσης, μια άλλη επιλογή για τα σπριντ είναι ο Νταβίντε Μπαλερίνι, ενώ στις αναβάσεις θα προσπαθήσει να διακριθεί ο Μάουρο Σμίντ, ο 22χρονος πολλά υποσχόμενος Μάουρι Βανσεβενάντ, αλλά και ο Τζέιμς Νοξ, ο οποίος είχε τερματίσει 14ος στην γενική κατάταξη στον αγώνα του 2020.

2. Ineos Grenadiers

Μετά την κατάκτηση του γύρου από τον Ταο Γκεογκέγκαν Χάρτ το 2020 και από τον Έγκαν Μπερνάλ το 2021, η Βρετανική ομάδα θέλει να ξαναεπαναλάβει τον θρίαμβο, αυτή την φορά με αρχηγό, τον νικητή του Giro το 2019, τον Ρίτσαρντ Καραπάζ. 

Ο 28χρονος ποδηλάτης από το Εκουαδόρ μπορεί να συνδυάσει τόσο επιτυχημένα αποτελέσματα σε βουνά, όσο και σε χρονόμετρα, οπότε θα είναι ένα από τα μεγάλα φαβορί του αγώνα. Ο Σαλβατόρε Πούκιο ορίστηκε ως ο road captain της ομάδας, ενώ οι Πάβελ Σιβάκοβ, Τζονατάν Καστροβιέχο και Ρίτσι Πορτ, ο οποίος θα τελειώσει την καριέρα του με αυτόν τον αγώνα, θα προσφέρουν τις μεγαλύτερες δυνατές βοήθειες στα βουνά στον Καραπάζ. Οι Τζόναταν Ναρβάεζ και Μπεν Σουίφτ θα τον προστατέψουν από τις προκλήσεις των flat ΕΤΑΠ και τυχόν επικίνδυνα «ξεκολλήματα» από άλλους ποδηλάτες 

3. AG2R Citroen Team

H Γαλλική ομάδα κρατάει τα μεγάλα της ονόματα για τον Γύρο της Γαλλίας, αλλά θα προσπαθήσει να επιδιώξει νίκες σε ΕΤΑΠ, με αρχηγό τον Νανς Πέτερς, ο οποίος έχει αναδείξει το ταλέντο και τις δεξιότητες του με τις κατακτήσεις ΕΤΑΠ στο Giro το 2019 και στο Le Tour το 2020. Επίσης, ο Λιλιάν Καλμεχάνε έχει εμπειρία από νίκες σε ΕΤΑΠ σε Grand Tour, κάτι που αποτελεί τον κύριο στόχο της AG2R Citroen Team.

4. Alpecin Fenix

Η πιο ψηλά βαθμολογημένη ομάδα του pro tour, η Alpecin Fenix έρχεται με ένα βαρύ πυροβολικό, τον Ματιέ βαν ντερ Πόελ, ο οποίος επέστρεψε μετά από ένα σοβαρό τραυματισμό στους κλασικούς αγώνες. Ο Ολλανδός ποδηλάτης δεν αναμένεται να τελειώσει τον γύρο, αλλά σίγουρα θα κυνηγήσει νίκες στα πρώτα ετάπ και θα προσπαθήσει να έχει για κάποιες μέρες, την ροζ φανέλα, όπως έκανε και πέρσι με την κίτρινη φανέλα στον Γύρο της Γαλλίας. 

5. Astana Qazaqstan

Η Αστάνα παραδοσιακά τα πάει καλά στο Giro, έχοντας και στην αποστολή της, τον δύο φορές νικητή του γύρου, τον Ιταλό Βιτσέντσο Νίμπαλι, δεν έχει να φοβάται τίποτα. Ο ρόλος του “καρχαρία” φέτος θα είναι πιο ελεύθερος και θα στοχεύει σε νίκες σε ετάπ, με τον Μιγκέλ Άνγχελ Λόπεζ να είναι ο αρχηγός της ομάδας. Από εκεί και πέρα, υπάρχει στο ρόστερ ο Αμερικανός Τζόε Ντομπρόβσκι που πέρσι πήρε ένα et;ap στην Ιταλία, αλλά και οι Νταβίντ ντε λα Κρουζ, Βαλέριο Κόντι και Φάμπιο Φελίνε με μεγάλη εμπειρία σε Grand Tour.

6. Bahrain Victorius

Για ακόμη μια φορά, ο 32χρονος πια, Ισπανός Μίκελ Λάντα θα ηγηθεί μιας ομάδας και θα πρέπει να αποδείξει φέτος ότι έχει έρθει το “πλήρωμα” του χρόνου, για να κάνει το βήμα παραπάνω. Με μόνο 26. χλμ χρονομέτρου, ο αγώνας είναι στα μέτρα του Λάντα, με τον Γούτ Πόελς να αποτελεί μια ακόμα εξαιρετική επιλογή, ενώ στο ρόστερ βρίσκονται οι έμπειροι Σαντιάγιο Μπουιτράγκο και Τζάσα Σούτερλιν, κάτι που καθιστά την ομάδα από την Μέση Ανατολή, πολύ δυνατή.

7. Bardiani CSF Faizanè 

Η Ιταλική ομάδα συμμετείχε και στον Γύρο της Ελλάδας, ενώ στον Εθνικό της αγώνα, θα προσπαθήσει  να βρεθεί σε όσα περισσότερα τηλεοπτικά πλάνα μπορεί, για την διαφήμιση των χορηγών της. Κύριοι ανταγωνιστές είναι ο Φίλιππο Ζάνα κυρίως στα βουνά και ο Σάσα Μόντολο στα στρίντ, ενώ ο βασικός στόχος της Ιταλικής ομάδας είναι οι νίκες σε ετάπ.

8. Bora-Hansgrohe

Νέος αέρας αλλαγής στην Bora-Hansgrohe μετά την αποχώρηση του Πέτερ Σάγκαν. Τρεις ποδηλάτες της στοχεύουν στην πρώτη θέση της γενικής κατάταξης, ο Βίλκο Κέλντερμαν, ο Εμάνουελ Μπούχμαν και ο Τζάι Χίλντλει. Η κατάταξη και οι διαφορές που θα έχουν οι ποδηλάτες της Γερμανικής ομάδας στην τελευταία εβδομάδα θα καθορίσει τις προτεραιότητές και την ιεραρχία. Η Bora θα είναι από τις πιο οργανωμένες ομάδες μέσα στον αγώνα και έχει ένα από τα πιο μεγάλα και δυνατά ρόστερ.

9. Cofidis

Η Γαλλική ομάδα θα δώσει τον καλύτερο της εαυτό, γιατί κινδυνεύει από τον υποβιβασμό στο WorldTour και καίγεται για βαθμούς. Αρχηγός ο Γκιγιέρμε Μαρτίν, ο οποίος στοχεύει σε μια θέση στο βάθρο της γενικής κατάταξης στο ντεμπούτο του στον θεσμό. Αν βέβαια δεν πάνε όπως θέλει τα πράγματα, τότε είναι μια επιλογή να σταματήσει και να προετοιμαστεί για τον Γύρο της Γαλλίας. Ο Σιμόνε Κονσόνι και ο Νταβίντε Τσιμολάι έχουν ως στόχο τα σπριντ, ενώ κύριος βοηθός του Μάρτιν, θα είναι ο Νταβίντε Βιλέλα.

10. Drone Hopper-Androni Giocattoli

Με νέες κόκκινες-μαύρες φανέλες, η Drone Hopper-Androni Giocattoli που βρέθηκε και στον Γύρο της Ελλάδας, παραμένει στο Giro στους ίδιους στόχους όπως και πέρσι: δηλαδή τα “ξεκολλήματα” και οι νίκες σε ετάπ. Από το ρόστερ ξεχωρίζει, ο νικητής του Le Tour de Savoie Mont Blanc για το 2021, ο Τζέφερσον Σεπάντα. 

11. EF Education First-EasyPost 

Η EF Education First-EasyPost στοχεύει σε πολλά πράγατα για το φετινό Giro, με τον Κάρθι να επικεντρώνεται στα βουνά και στην γενική κατάταξη, τον Μάγκνους Κορτ στα στριντ, ενώ στο ρόστερ υπάρχει και ο Όντ Κρίστιαν Έικινγκ, που για πολύ μεγάλο διάστημα στην περσινή Vuelta είχε την κόκκινη φανέλα.

12. Eolo-Kometa

Η Ιταλό-Ισπανική ομάδα των Ιβάν Μπάσσο και Αλμπέρτο Κονταντόρ θέλει να εξαργυρώσει την καλή πορεία της στο περσινό ντεμπούτο της στο Giro και να επαναλάβει την νίκη σε ετάπ που πέτυχε με τον Λορέντζο Φορτουνάτο. Πιο επιθετικό ρόλο στα ετάπ θα έχει ο Βιντσέντσο Αλμπανέσε, ενώ ο Φορτουνάτο θα προσπαθήσει να “χτυπήσει” την δεκάδα στην γενική κατάταξη.

13. Groupama-FDJ

Το Γαλλικό σύνολο επικεντρώνεται κυρίως στον Εθνικο του αγώνα, το Le Tour de France,αλλά θέλει να κάνει και μια αξιοπρεπή εμφάνιση στο Giro. Ο Αρνό Ντεμαρέ θα είναι ο αρχηγός, ενώ σημαντική απειλή για τις άλλες ομάδες, θα είναι ο 23χρονος Ούγγρος ποδηλάτης, Αττίλα Βάλτερ, ο οποίος πέρσι είχε την ροζ φανέλα για τρία ετάπ και φέτος έκανε πολύ καλές εμφάνιση, με πιο αξιοσημειώτες, την πέμπτη θέση στον Γύρο των Άλπεων και την τέταρτη θέση στο Strade Bianche.

14. Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux 

 Ντομένικο Ποτσοβίβο για αρχηγός στην Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux στο φετινό Giro, με τον 39χρονο Ιταλό ποδηλάτη να επιστρέφει από ένα ατύχημα που είχε το 2019, λόγω του οποίου έσπασε χέρι και πόδι και χρειάστηκε πέντε χειρουργεία. Η Βελγική ομάδα, με έναν από τους προπονητές της, να είναι ο Έλληνας Ιωάννης Ταμουρίδης, έχει ένα έμπειρο ρόστερ που θα κυνηγήσει διακρίσεις και θα ήθελε να μαζέψει όσους περισσότερους βαθμούς μπορεί, για να πλασαριστεί στο τέλος της σεζόν σε θέση για το world tour. Ποδηλάτες γεμάτοι εμπειρίες και διακρίσεις όπως ο Τζαν Χιρτ, Ράιν Ταραμάε και Λορέντζο Ρότα, σίγουρα θα βάλουν δύσκολα στις αντίπαλες ομάδες.

15. Israel-Premier Tech

Η ομάδα από το Ισραήλ έχει δημιουργήσει ένα ρόστερ, ώστε να νικήσει ετάπ με τερματισμό για σπρίντερς με τον Τζιακόμο Νιτζόλο, αφού έχει πολλούς ικανούς ποδηλάτες για lead out. Ο Νιτζόλο άλλαξέ λίγο το πρόγραμμα προετοιμασίας του μετά τον τραυματισμό που είχε στο χέρι στον αγώνα στο Πότζιο, αλλά φαίνεται ότι είναι ένας από τους πιο ικανούς αναβάτες. Πέρσι είχε είχε μια νίκη και δύο δεύτερες θέσεις με την Qhubeka, οπότε φέτος στοχεύει στο βήμα παραπάνω, με τους Ντε Μάρτσι και Κατάφορντ να αναμένονται να τους δοθούν οι ευκαιρίες τους, κυρίως στα ξεκολλήματα.

16. Jumbo Visma

O νικητής του Giro 2016, Τομ Ντιμουλάν επιστρέφει στα Ιταλικά εδάφη ως αρχηγός μιας ομάδας που πρωταγωνιστεί τα τελευταία χρόνια κυρίως με τον Ρόγκλιτς. Τα λίγο χιλιόμετρα στο χρονόμετρο είναι κάτι που δεν τον ευνοεί, αλλά αν αποφύγει τα προβλήματα και τα ατυχήματα, αναμένεται να είναι από τους διεκδικητές στην τελευταία εβδομάδα. Υπάρχει επίσης στο ρόστερ και ο Φος, ο οποίος πέρσι τερμάτισε ένατος και έδειξε το τι μπορεί να κάνει. 

17. Lotto Soudal

Ένας από τους πιο φορμαρισμένους σπρίντερς παγκοσμίως είναι ο αρχηγός της Lotto Soudal, Κάλεμπ Γιούαν, ο οποίος έχει ως στόχο να γίνει ο πρώτος ποδηλάτης που κέρδισε ΕΤΑΠ και στα τρία Grand Tours μέσα σε μια σεζόν. Ο Αυστραλός πέρσι πήρε δύο νίκες και εγκατέλειψε νωρίς τον αγώνα, κάτι που αναμένεται να κάνει και φέτος, αν πετύχει νωρίς τους στόχους του. Όλη η ομάδα θα είναι αφοσιωμένη για να πετύχει ο Γιούαν αυτό που θέλει, την ίδια στιγμή που γίνεται μάχη για να αποφύγει τον υποβιβασμό και να παραμείνει στην κατηγορία World Tour. Επιπλέον, υπάρχει και ο ειδικός για τα «ξεκολλήματα», ο Ντε Γκεντ, που σίγουρα θα δώσει έναν ιδιαίτερο ρυθμό στο φετινό Giro. 

18. Movistar 

Η Ισπανική ομάδα υπογράμμισε ότι οι αρχηγοί της για τον φετινό Γύρο της Ιταλίας θα είναι ο Αλεχάντρο Βαλβέρδε και ο Ιβάν Σόσα, ενώ με το πέρασμα των ετάπ, θα διασαφηνιστεί ακριβώς ο ρόλος τους. Ο Ισπανός βετεράνος αθλητής έχει ήδη τρεις νίκες φέτος και μια δεύτερη θέση στο La Flèche Wallonne, κάτι που σημαίνει ότι είναι δύσκολο να τον ξεγράψει κάποιος από διεκδικητής της ροζ φανέλας. Ο Κολομβιανός αναβάτης, που φέτος ήρθε από μεταγραφή από την Ineos, θέλει να κάνει την έκπληξη και να πετύχει επιτεύγματα. 

19.  BikeExchange-Jayco

Ο κύριος στόχος του Σιμόν Γέιτς είναι κακά τα ψέματα η κατάκτηση της ροζ φανέλας την φετινή σεζόν, με την BikeExchange-Jayco να κάνει ένα πολύ δυνατό σχεδιασμό γύρω από αυτό. Το 2018 είχε για 13 μέρες την πρωτιά, αλλά τελικώς δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τον θρίαμβο. Το μεγάλο ερώτημα είναι σε τι κατάσταση θα βρίσκεται όλη την χρονιά, αφού φέτος η διαδρομή του ταιριάζει γάντι. Θα είναι η πέμπτη φορά που θα προσπαθήσει να κερδίσει το Giro, έχοντας μαζί του συμπαίκτες με μεγάλη εμπειρία. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται ο Ματέο Σομπρέρο, που θα σπάσει…τα ρολόγια στην χρονομέτρηση και είναι μεγάλη ελπίδα για τους Ιταλούς για να πανηγυρίσουν μια νίκη ενός δικού τους αθλητή. 

20. Team DSM

Στόχος η κατάκτηση της πρώτης θέσης  ή ένα καλό πλασάρισμα στην δεκάδα της γενικής κατάταξης με τον Ρομέιν Μπαρντέ, ενώ ο Ολλανδός Τάιμεν Άρενσμαν, θα είναι από τους διεκδικητές της λευκής φανέλας των νέων. Ο Μπαρντέ πέρσι τερμάτισε στην έβδομη θέση του GC, χάνοντας πολύτιμο χρόνο από τα χρονόμετρα που του κόστισαν δύο θέσεις. Για τα σπριντ υπάρχει  ο Αλμπέρτο Νταινέσε, ενώ ο 26χρονος Μπολ, το 2020 ήταν δύο φορές στο podium στον Γύρο της Γαλλίας.

21. Trek Segafredo

Η μοναδική ομάδα world tour που συμμετείχε στον Γύρο της Ελλάδας, θα κατέβει στο Giro με αρχηγό τον Τζούλιο Κικόνε, ο οποίος πέρσι μέχρι το ατύχημα στο 17ο ετάπ ήταν από τους σοβαρούς διεκδικητές του βάθρου της γενικής κατάταξης. Αν κάνει τις αναβάσεις όπως πέρσι, τότε σίγουρα θα είναι στην πρώτη δεκάδα. Επίσης, υπάρχει και ο έμπειρος Μπάουκε Μόλεμα, ενώ ο Έντουαρντ Τόινς μπορεί να βοηθήσει στα σπριντ. 

22. UAE Emirates

Μετά την έκτη θέση στο Giro το 2021 και την τέταρτο το 2020, ο Ζοάο Αλμέιδα αδιαμφισβήτητα θα είναι από τους διεκδικητές της ροζ φανέλας. Ο Πορτογάλος ήταν από τις πιο ηχηρές μεταγραφές της φετινής σεζόν, αφού μετέβη από την  QuickStep στην ομάδα των ΗΑΕ, με βάση ότι ξέρει πώς θα φέρει επιτυχίες στον Γύρο της Ιταλίας και όχι να τον κερδίσει. Κάτι που βέβαια είναι πιθανό να το πετύχει φέτος. Στο ρόστερ υπάρχουν πολλοί ποδηλατες που είναι σε θέση να κερδίσουν νίκες σε ετάπ, όπως ο Νταβίντε Φόρμολο και ο Ντιέγκο Ουλίσι, αλλά και ο Φερνάντο Γκαβίρια, που έχει ήδη πέντε νίκες σε ετάπ και την φανέλα των πόντων του 2017. 

Φανέλες

α) Γενική κατάταξη – η ροζ φανέλα

Η maglia rosa είναι το μεγάλο βραβείο του Γύρου της Ιταλίας. Η ροζ φανέλα κερδίζεται από τον ποδηλάτη που θα έχει τον μικρότερο συνολικό χρόνο στα 21 ΕΤΑΠ και θα είναι  μεγάλος νικητής του Grand Tour. Βέβαια την έχει ο κάθε αθλητής με τον καλύτερο χρόνο στην γενική κατάταξη σε κάθε ΕΤΑΠ.

β) Βαθμολογία αναβάσεων – η μπλε φανέλα

Οι ποδηλάτες μαζεύουν πόντους ανάλογα με τις βαθμολογημένες αναβάσεις και όποιος μαζέψει τους περισσότερους, θα κερδίσει την μπλε φανέλα. Σε κάθε ανάβαση, οι πόντοι διαφέρουν ανάλογα με τον τον βαθμό δυσκολία. Την τρίτη εβδομάδα κυρίως κρίνεται αυτή η φανέλα. 

γ) Βαθμολογία πόντων – η μοβ φανέλα

Πρόκειται για τους πόντους που παίρνουν οι αθλητές είτε στα ενδιάμεσα σπριντ ευθείας, είτε στον τερματισμό κάθε ετάπ. Όποιος ποδηλάτης μαζέψει τους περισσότερους πόντους, θα κερδίζει την κόκκινη φανέλα.

δ) Κατάταξη καλύτερου νέου αθλητή – η λευκή φανέλα

Αυτήν την φανέλα την κερδίζει ο ποδηλάτης που είναι κάτω των 25 ετών την 1η Ιανουαρίου της χρονιάς που διεξάγεται ο Γύρος και έχει τον καλύτερο χρόνο στην γενική κατάταξη.

Πλήρης ενημέρωση για events, αγώνες, προϊόντα και ειδήσεις που αφορούν τον κόσμο του ποδηλάτου.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

FACEBOOK

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΣ

More in ΑΓΩΝΕΣ