Connect with us

BIKE TIPS

Πώς να διώξεις το άγχος πριν από τον πρώτο σου αγώνα

Πώς να διώξεις το άγχος πριν από τον πρώτο σου αγώνα

Φεβρουάριος και Μάρτιος είναι παραδοσιακά οι μήνες που ξεκινούν οι αγώνες.

Οι πρώτες ενδείξεις της πορείας της χειμερινής προετοιμασίας θα φανούν σύντομα και σίγουρα στους περισσότερους το άγχος είναι σχετικά υψηλό μιας και ως γνωστόν, άγχος = άγνοια, σε μεγάλο βαθμό.

του Τάκη Ξουρή

Δεν ξέρουμε πώς είμαστε ή. ξέρουμε αλλά δεν το έχουμε διαπιστώσει και όλες αυτές οι ώρες προπόνησης και η θέσπιση στόχων ήρθε η ώρα να πάρουν το πρώτο αντίτιμο.

Πώς θα είμαστε, πώς θα είναι οι αντίπαλοι, πώς θα ανταποκριθούμε.

Να λοιπόν επιγραμματικά μερικά tips για να αντιμετωπίσουμε το pre ή, το post first race syndrome της χρονιάς.

Αν είμαστε ρεαλιστικοί στους στόχους που θέσαμε, δεν θα έχουμε βάλει ως αγώνα στόχο τον πρώτο της χρονιάς. Αυτό σημαίνει ότι ο βαθμός σημασίας θα πρέπει εξ ορισμού να μην είναι μεγάλος και οι προσδοκίες όχι υψηλές.

Ποτέ δεν αναμένουμε τον πρώτο αγώνα για να δούμε ΠΩΣ είμαστε απέναντι στον συναγωνισμό. Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι προετοιμασία έχει κάνει ο καθένας, τι στόχους, αν βρίσκεται στην αρχή ή αν δεν έχει ξεκινήσει καν ή αν έχει ήδη “φορμαριστεί” και πάει τόσο καλά στο πρώτο αγώνα με κίνδυνο να καεί στη συνέχεια.

ΔΕΝ βγάζουμε συμπεράσματα σύγκρισης με άλλους στον πρώτο μας αγώνα

Μελετάμε τον πρώτο μας αγώνα όσον αφορά περισσότερο την αίσθηση που μας άφησε και όχι τα απόλυτα νούμερα. Σε αυτή τη φάση, αν έχουμε κάνει σωστά την προετοιμασία μας, η απόδοσή μας θα είναι σχετικά ασταθής και θα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. το “20λεπτο” του πρώτου αγώνα μπορεί να μην το ίδιο με αυτό που είχαμε την περασμένη εβδομάδα ή αυτό που θα είχαμε αύριο

Αν έχουμε κάνει σωστά το πρώτο, τότε δεν θα απογοητευτούμε αν τα πράγματα δεν πάνε τόσο καλά.

Αναγνωρίστε τον πρώτο αγώνα για αυτό που είναι ακριβώς και μην τα βάφετε μαύρα αν ο πρώτος σας αγώνας δεν είχε την ίδια εξέλιξη με τον τελευταίο της προηγούμενης χρονιάς

Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, ξεπεράστε τον πρώτο αγώνα πιο γρήγορα απ οποιονδήποτε άλλον. Δείτε ποιος είναι ο επόμενος στόχος, δείτε τι βγήκε και θέστε άμεσα τους νέους στόχους, προσαρμόστε άμεσα ότι χρειαστεί, ενδυναμώστε ότι είδατε όχι χρειάζεται ενδυνάμωση και προς Θεού, μην κολλήσετε στο “ο τάδε πήγε…” , “δεν είμαι καλά τελικά γιατί…” , “αν πάω έτσι όλη τη χρονιά θα σκίσω…”

Τέλος, χρησιμοποιείστε τον πρώτο αγώνα για να αναθεωρήσετε αν χρειαστεί τον εξοπλισμό σας. Δείτε τι σας “πήγε” στο νέο setup, τι χρειάζεται αλλαγή, τι σας βόλεψε και τι όχι στο νέο σας ποδήλατο, κράνος, παπούτσια, πάνω στην ένταση. Καλές οι δοκιμές στην προπόνηση αλλά ο εξοπλισμός κρίνεται στην ένταση. Δείτε τι χρειάζεται αλλαγή και κάντε το άμεσα.

Relax. It was only the first time!

Πλήρης ενημέρωση για events, αγώνες, προϊόντα και ειδήσεις που αφορούν τον κόσμο του ποδηλάτου.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

FACEBOOK

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΣ

More in BIKE TIPS