Connect with us

BIKE TIPS

Wattomania: Powermeter ή Funmeter, ιδού το δίλημμα!

Wattomania: Powermeter ή Funmeter, ιδού το δίλημμα!

Εν έτη 2009 ξεκίνησα την ενασχόλησή μου με τα powermeters και είχα διαπιστώσει τη χρησιμότητα ενός τέτοιου μηχανήματος στην προπόνηση και στην βελτίωση της απόδοσης ενός αθλητή ή και ενός απλού χομπίστα.

Γράφει ο Τάκης Ξουρής

10 χρόνια περίπου μετά, κάθε ποδηλάτης που “σέβεται” τον εαυτό του μιλάει με watt, w/kg, ftp κλπ., ενώ οι φράσεις “maximum καρδιακή συχνότητα” ακούγονται σαν “να πάρω το τραμ να κατέβω Κολιάτσου” ένα πράμα.

Σίγουρα, η καλύτερη προπόνηση, η πιο μεθοδική και η πιο “ξεκούραστη”, γίνεται με powermeters. Κάποιος μπορεί να μάθει πολλά για τον εαυτό του και να βελτιωθεί πιο γρήγορα ενώ το feedback που παίρνει από τις καταγραφές τους είναι ιδιαίτερα χρήσιμο, κυρίως στους αγώνες Χρονομέτρου.

Όλα αυτά καλά και τα powemeters σημαντικά εργαλεία. Ευτυχώς, δηλαδή, γιατί κοστίζουν ένα σκασμό λεφτά.

Από εκεί όμως μέχρι τη μετατροπή τους σε anti-funmeters η διαδρομή είναι μεγάλη.

Όλο και περισσότερο, ιδιαίτερα οι νέοι ποδηλάτες, αφήνουν την “τύχη” τους στη δύναμη των αριθμών και των watt, με κλειστά μάτια και τελικά με αμφίβολα αποτελέσματα.

Με πόσα w/kg με περνάς, τον περνάς, πας, και τα τραγικά……” ε που να κρατήσω ρυθμό αφού δεν έχω βατόμετρο!”

Εεεεεεε….. έχετε καταλάβει που μπορεί να σας οδηγήσουν όλα αυτά;

Αλήθεια πριν τα βατόμετρα ο καθένας έκανε ότι ήθελε μέσα σε ένα γκρουπ; Όλοι ανέβαιναν μια ανηφόρα μέχρι τη μέση και μετά κατέβαιναν από το ποδήλατο γιατί έσκαγαν? Κανείς δεν μπορούσε να ολοκληρώσει ένα TT?

Για αναρωτηθείτε λίγο και δείτε τι μπορεί να κάνετε λάθος σε όλον αυτόν το χορό των watt.

Τα τρία σημαντικότερα που συναντώ συχνά και θα πρέπει να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε είναι:

1. Δεν έχω βατόμετρο άρα δεν μπορώ να μάθω σωστά ποδήλατο

Από το να μάθω να πηγαίνω στρωτά, το ρυθμό σε μια ανηφόρα, την ένταση του ρυθμού αντοχής, το πάτημα στο ορθοπέταλο, την επιλογή του γραναζιού. Όπου μπορεί να φανταστεί κανείς μπορεί να χρησιμοποιήσει το βατόμετρο ως “αποδιοπομπαίο τράγο” της ασχετοσύνης ή της τεμπελιάς του να μάθει.

Μην το κάνετε!

Προσπαθείστε να μάθετε όλα αυτά, έχετε ή δεν έχετε powermeter. Το ποδήλατο είναι τεχνική και τέχνη που πρέπει να μάθετε, να ανακαλύψετε και να κάνετε κτήμα σας, από τη συνεχόμενη άσκηση και εμπειρία. ΜΗΝ βασίζετε τα πάντα στις ενδείξεις του βατόμετρου γιατί τελικά δεν θα μπορέσετε να εμβαθύνετε σε όλα αυτά. Επιφανειακά ναι αλλά δεν θα βρείτε τα μυστικά πίσω από κάθε τι τεχνικό στο πως κάνουμε ποδήλατο.

2. Τα πάντα είναι w/kg

Πλάνη. Μεγάλη! Ίσως μεγαλύτερη και από το ότι η γη είναι επίπεδη. Ναι, ο “δείκτης” w/kg είναι αυτό ακριβώς. Μια ένδειξη για να μπορούμαστε να συννενοούμαστε για την φυσική κατάσταση ενός αθλητή ή για το πόσο δυνατός είναι. Μια κατάταξη και τίποτα απόλυτο.

700/70=10 και 400/40=10. Δηλαδή αφού δεν μπορώ να αυξήσω τα βατ μου ε τότε να γίνω 40 κιλά! Ε όχι! Να το μεγάλο λάθος. Δίαιτα, δίαιτα, δίαιτα, καθημερινή ζυγαριά για να αλλάξει το “,3”.

Μην το κάνετε ποτέ.

Προσπαθείστε να ανεβάσετε την ισχύ σας και παράλληλα με μια σωστή διατροφή να πάτε το βάρος σας εκεί που το δικό σας σώμα αποδίδει καλύτερα. Για άλλους αυτό το νούμερο είναι 70, για άλλους 65, και για άλλους 60.

Είναι σαν να έχετε πάρει λάθος μέγεθος ποδήλατο και να προσπαθείτε να το καβαλήσετε αλλάζοντας λαιμό. ΟΚ μέχρι κάποια διάσταση αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα βάλουμε έναν λαιμό 170mm για να φέρουμε ένα 52 μέγεθος να το καβαλήσει ένας 1.90.

Το αποτέλεσμα της παραπάνω πλάνης είναι συνήθως εμφανές στους αγώνες. Εκεί όπου μας “χτυπάει” η αδυναμία της συνεχόμενης προσπάθειας για μεγαλύτερο w/kg λες και αγωνιζόμαστε στα χαρτιά με δείκτες. Όταν θα το καταλάβετε θα είναι αργά τις περισσότερες φορές.

Προπονηθείτε, προσέχετε τη διατροφή σας και φτάστε το ιδανικό βάρος, προσπαθώντας να “φτιάξετε” την απόδοσή σας και τα w/kg ομοιόμορφα.

3. Χωρίς βατόμετρο δεν βγαίνω για ποδήλατο

Αλήθεια, γιατί ξεκινήσατε αυτό το άθλημα? Από που ορμώμενοι αρχίσατε τις προπονήσεις? Τι σας άρεσε στην ποδηλασία;

Προσπαθήστε να απαντήσετε σε αυτές τις ερωτήσεις πριν αναβάλλετε μια προπόνηση επειδή δεν δουλεύει το βατόμετρο. Για αποτοξίνωση, βάλτε στο πρόγραμμα μια περίοδο (ιδιαίτερα η μεταγωνιστική είναι η καλύτερη) όπου θα βγαίνετε για ποδήλατο χωρίς βατόμετρο, χωρίς garmin. Μια φορά την εβδομάδα, μια ολόκληρη περίοδο, ένα brevet. Κάντε το! Αποτοξινωθείτε από τον εξαναγκασμό των αριθμών και θα γίνετε καλύτεροι ποδηλάτες.

Εκτός από τα watt/kg προσπαθήστε με τρόπο που σας ταιριάζει να αυξήσετε και το fun/kg κάνοντας ποδήλατο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι σε βάθος χρόνου θα γίνεται καλύτεροι και περισσότερο ευτυχισμένοι κάνοντας αυτό που αγαπάτε!

Πλήρης ενημέρωση για events, αγώνες, προϊόντα και ειδήσεις που αφορούν τον κόσμο του ποδηλάτου.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

FACEBOOK

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΣ

More in BIKE TIPS