Connect with us

BIKE TIPS

Bike Fitting: Αξίζει (;) και για ποιους;

Bike Fitting: Αξίζει (;) και για ποιους;

Στα 15 χρόνια που ασχολούμαι ενεργά με το ποδήλατο είτε ως αθλούμενος είτε εμπορικά είχα την τύχη και την ατυχία να δω πολύ κόσμο να ψάχνεται με τη θέση του πάνω στο ποδήλατο, με το μέγεθος, με το ύψος τη σέλας με το μήκος του λαιμού με την αεροδυναμική θέση και πολλά άλλα.

Γράφει ο Τάκης Ξουρής

Οι απόψεις είναι πολλές για την ιδανική θέση και αλλάζουν κάθε τόσο με νέες έρευνες, υλικά, γεωμετρίες και μετρήσεις.

Υπάρχουν δεκάδες σημεία που μπορεί κανείς να κάνει ένα bike fitting και πολλοί που υπόσχονται την τέλεια θέση οδήγησης.

Θέλω να σταθώ επιγραμματικά σε μερικά tips για να λύσουμε έστω και επιφανειακά μέσα σε λιγες γραμμές το δίλημμα για το αν κάποιος πρέπει να κάνει bike fitting, αν υπάρχει η ιδανική θέση οδήγησης και που πρέπει να το κάνει.

Πάμε λοιπόν, επιγραμματικά και ελπίζω την επόμενη φορά με ένα ολόκληρο αφιέρωμα.

1. Ναι, αξίζει το bikefitting ανεξάρτητα τις ώρες ή το πόσο σοβαρά κάνετε ποδήλατο γιατί μιλάμε για βασική αρχή ποδηλάτησης. Η θέση και ο τρόπος που κάνουμε ποδήλατο είναι η αρχή και το τέλος σε κάθε ποδηλατική δραστηριότητα που έχει χαρακτήρα άσκησης ώστε να είμαστε πιο οικονομικοί και υγιείς αποφεύγοντας τραυματισμούς και απώλειες ενέργειας.

2. «Το μηχάνημα», δεν είναι πανάκεια. Το σωστό fitting γίνεται με συνδυασμό ενός έμπειρου fitter και των δεδομένων που παίρνει από σύγχρονα μηχανήματα μετρήσεων.

3. Η ιδανική θέση δεν είναι πάντα αυτή που μας βγάζουν τα νούμερα. Αν δείτε στο πελοτόν σχεδόν κανείς δεν κάνει ποδήλατο με τον ίδιο τρόπο και την ίδια στάση. Συνδυασμός των βασικών αρχών και της ιδιαιτερότητας του καθενός μας είναι η σωστή θέση οδήγησης για τον καθένα.

4. Δεν υπάρχει μια θέση οδήγησης για τον καθένα. Ανάλογα το ποδήλατο, την περίοδο που κάνουμε ποδήλατο και την φυσική μας κατάσταση θα διαπιστώσουμε ότι οι μετρήσεις μας πάνω στο ποδήλατο αλλάζουν και πρέπει να αλλάζουν γιατί το σώμα μας μεταβάλλεται.

5. Πρέπει να κάνω ένα ολοκληρωμένο fitting. Όσο κι αν ακούγεται περίεργο, ναι. Η σωστή θέση οδήγησης είναι μια σειρά από παράμετροι συνδεδεμένοι. Θέση σέλας, σχαράκια, χέρια, τιμόνι, ευλυγισία. Κάντε τη χάρη στον εαυτό σας να κάνετε ένα συνολικό fitting.

6. Κάθε πότε πρέπει να κάνω fitting. Σίγουρα μια φορά το χρόνο γιατί όπως είπαμε, το σώμα αλλάζει, άρα και η στάση και θέση μας πάνω στο ποδήλατο και επίσης κάθε φορά που αλλάζουμε ποδήλατο.

Ας μην αναλύσουμε όμως περισσότερα. Ας αφήσουμε τις λεπτομέρειες για την επόμενη φορά, όπου θα αναφέρουμε περισσότερα παρουσιάζοντας ένα σωστό fitting.

Πλήρης ενημέρωση για events, αγώνες, προϊόντα και ειδήσεις που αφορούν τον κόσμο του ποδηλάτου.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

FACEBOOK

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΣ

More in BIKE TIPS