Connect with us

BIKE TIPS

Μπήκαμε στα μυστικά μονοπάτια του Ζwift και του FTP

Άμα ψάχνεις βρίσκεις και μαθαίνεις, όπως λέει και ο σοφός λαός.

Επειδή οι καιροί πέρασαν που ποδηλατούσες μόνο με την ψυχή και τα πόδια και χρειάζεσαι όλο και περισσότερα πράγματα, εκτός από το ποδήλατο σου, εμείς στο Cycle 365 ρωτήσαμε τον Γιώργο Μαρκεσίνη να μας δείξει και να μας πει μερικές κουβέντες για το FTP και πως μπορείς να βελτιώσεις την απόδοση σου στο ποδήλατο.

Γράφει η ‘Ελενα ‘Ανθη

Ας το πάρουμε από την αρχή όμως…

Η συνάντηση μας με τον Γιώργο ιδιοκτήτη του box_61_personal_box έγινε ένα ζεστό απόγευμα στις αρχές του Αυγούστου. Ποδηλάτης και ο ίδιος ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος να μας μυήσει στα μυστικά μονοπάτια του Zwift και του FTP.

Και πριν προλάβεις να ρωτήσεις τι είναι όλα αυτά, θα προσπαθήσω να σας τα μεταφέρω όπως εγώ τα βίωσα. Το Zwift είναι μια εφαρμογή, ένα app στον υπολογιστή σου το οποίο συνδέεται με το smart προπονητήριο.

Τα προπονητήρια αυτά έχουν σχεδιασμό άμεσης κίνησης με ενσωματωμένο μετρητή ισχύος (βατόμετρο) και μεταβλητή αντίσταση, τα οποία καταγράφουν τις επιδόσεις και στέλνουν τα δεδομένα στον εικονικό αναβάτη σας μέσα στο Ζwift.

Και αφού μπήκα ως… εικονική Έλενα στον υπολογιστή μας αλλά και με διάφορες παραμέτρους όπως βάρος , ηλικία και κιλά ξεκινήσα το πετάλι για να μετρήσουμε την FTP.

Τι είναι αυτό; Καλή ερώτηση.

Το FTP Test είναι η συντομία του Functional Threshold Power, δηλαδή η «λειτουργική ισχύς κατωφλίου» και λίγο πιο κατανοητά το μέγιστο που μπορεί να κρατήσει κάποιος σε Watt, στο ποδήλατο για περίπου μία ώρα.

Γιατί το χρειάζεσαι, είναι μία δεύτερη καλή ερώτηση.

Για την σωστή προπόνηση χρειάζονται οι ζώνες προπόνησης. Για να βγουν αυτές οι ζώνες προπόνησης έχουν δημιουργηθεί πολλά πρωτόκολλα με ποιο γνωστό από όλα το FTP Test.

Κανονικά το FTP είναι 1 ώρα ατομικής χρονομέτρησης, αλλά επειδή είναι πολύ κουραστικό, έχει καθιερωθεί ένα 20λεπτο (ευτυχώς)…

Συνολικά το πιο κουραστικό κομμάτι ήταν αυτό το 20 λεπτό μέγιστης προσπάθειας με σταδιακά αυξανόμενη ένταση, όπου ξεκινάς δυνατά αλλά με σκοπό να αντέξεις όλο τον χρόνο των 20 λεπτών και φυσικά να μην «καρφώσεις» μέχρι να φτάσεις το 100% της δύναμης σου στα τελευταία λεπτά.

Σαν να τρέχεις σε αγώνα και τα τελευταία αυτά λεπτά πρέπει να μαζέψεις όλη σου την δύναμη να περάσεις την γραμμή τού τερματισμού.

Ο υπόλοιπος χρόνος της δοκιμασίας είναι το ζέσταμα στην αρχή, μερικά ανοίγματα στα ενδιάμεσα και φυσικά μερικά λεπτά αποκατάστασης.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

FACEBOOK

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΣ

More in BIKE TIPS