Connect with us

STORIES

Τι τρώνε οι ποδηλάτες του Tour de France;

Τι τρώνε οι ποδηλάτες του Tour de France;

Κάποτε υπήρχε το ψωμί και τα μακαρόνια, αλλά όχι πλέον.

Αν και ο κάθε ποδηλάτης “καίει” 140.000 θερμίδες στις 21 μέρες που διαρκεί το Tour de France, η διατροφή του είναι άκρως αντίθετη, καθώς διαθέτει πολλά θρεπτικά συστατικά. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τι τρώει ένας αναβάτης την ημέρα για να αντέξει σε ένα “απλό” ΕΤΑΠ και πώς καταφέρνει να καταναλώνει τόσο μεγάλες ποσότητες φαγητού.

Και φυσικά μην τολμήσετε να δοκιμάσετε κάτι τέτοιο στο σπίτι σας!

Κάθε μέρα ένας ποδηλάτης που συμμετέχει σε αγώνα του Tour de France “καίει” 5.000-8.000 θερμίδες, αναλόγως τη δυσκολία του stage. Δηλαδή 2-3 περισσότερες φορές απ’ ότι “καίει” ένας απλός ποδηλάτης. Αυτό σημαίνει ότι ένας αναβάτης 70 κιλών θα πρέπει να καταναλώνει 55 μπανάνες την ημέρα για να πάρει τις απαραίτητες θερμίδες. Αλλά φυσικά δεν τρώει μόνο μπανάνες.

Ας δούμε τι περιέχει το υπόλοιπο μενού του:

09:00 Έναρξη με ένα μεγάλο πρωϊνό

Οι ποδηλάτες θα πρέπει να αποκατασταθούν από την προηγούμενη μέρα και καλούνται να πάρουν τις απαραίτητες θερμίδες για τον επόμενο αγώνα. ‘Ετσι, το πρωϊνό τους θα πρέπει να είναι πλούσιο. Θα πρέπει να καταναλώσουν πολλούς υδατάνθρακες, ποιοτική πρωτεϊνη και λίγα λιπαρά, αλλά μην φανταστείτε κάτι βαρύ. Αυτό είναι σε γενικές γραμμές το πρωϊνό ενός ποδηλάτη Tour de France:

1 μπολ με βρώμη και δημητριακά, μία μεγάλη ομελέτα, τρία σάντουϊτς με ζαμπόν και τυρί, 100 γρ. μακαρόνια, γιαούρτι, 500ml smoothie φρούτων, 1 ποτήρι χυμό μήλου, 1 καφές.

10:30 Συνέχεια με ένα προ-αγωνιστικό σνακ

Αν ο αγώνας ξεκινά στις 12:00 οι ποδηλάτες έχουν την ευκαιρία να “τσιμπήσουν” ένα σνακ μέσα στο λεωφορείο που τους μεταφέρει στο σημείο εκκίνησης.

Αυτό το σνακ μπορεί να είναι ένα φρούτο, 1-2 μπάρες δημητριακών, πολύ νερό και φυσικά ένaς ακόμη καφές.

12:00 – 17:00 “Καύσιμα” πάνω στο ποδήλατο

Πολλοί θεωρούν ότι ένας ποδηλάτης θα πρέπει πριν τον αγώνα να έχει πάρει τις απαραίτητες θερμίδες, ώστε κατά τη διάρκεια του να μην κουβαλάει πολλά πάνω του. Κι αυτό γιατί το φαγητό στο στομάχι του αθλητή μπορεί να του μειώσει την ταχύτητα, ενώ υπάρχει και η πιθανότητα να του δημιουργήσει γαστρικά προβλήματα. H κατανάλωση φαγητού πάνω στο ποδήλατο εξαρτάται και από τον τύπο του αγώνα. Σε πολλές ευθείες, όπου οι ποδηλάτες περνούν πολύ χρόνο μέσα στο πελοτόν, δεν χρειαζεται να “κάψουν” πολλούς υδατάνθρακες, καθώς κάτι τέτοιο μπορούν να το κάνουν και σε μεσαίου επιπέδου αγωνιστικών πιέσεων. Οι απαιτητικές ανηφόρες, όμως, χρειάζονται πολύ φαγητό. Συνήθως, οι αθλητές καταναλώνουν πραγματικό φαγητό και gels, προκειμένου να πάρουν 60-90 γρ. υδατανθράκων ανά ώρα.

17:00 Εκκίνηση της αποκατάστασης

Η αποκατάσταση ξεκινάει από τη στιγμή που ο αναβάτης κατέβει από το ποδήλατό του. Συνήθως, παίρνει υγρά αποκατάστασης από την ομάδα του όσο πιο γρήγορα γίνεται, ενώ συνεχίζει το φαγητό μέσα στο λεωφορείο. Το όλο “κλειδί” της υπόθεσης είναι να καταναλώσει όσο το δυνατόν περισσότερους υδατάνθρακες, ώστε να τροφοδοτηθούν οι γλυκογόνες “αλυσίδες” του οργανισμού και μαζί με την πρωτεϊνη να ξεκινήσει ξανά το “χτίσιμο” των μυών. Αυτό είναι ένα παράδειγμα για το τι καταναλώνει στις πρώτες 1-2 ώρες μετά τον αγώνα:

1 ποτό αποκατάστασης, 1 σάντουϊτς με κοτόπουλο, 1 κέικ ρυζιού, 500ml smoothie με λαχανικά και φρούτα, 2 καφέδες.

20:00 ‘Ενα μεγάλο γεύμα

Το απόγευμα οι αθλητές καλούνται να φάνε λαχανικά και πλούσια σε πρωτεϊνη φαγητά, προκειμένου να αναπληρώσουν τις διατροφικές τους βάσεις γιατί αργούν να χωνέψουν και την επόμενη μέρα δεν θα προλάβουν όταν θα απομένει λίγη ώρα πριν ξεκινήσει ο αγώνας. ‘Ετσι, το γεύμα περιέχει:

1 μεγάλη μπριζόλα, 150γρ. μακαρόνια, 1 γιαούρτι, 500ml χυμό λαχανικών ή 1 σαλάτα, 2 καφέδες.

23:00 Τελειώνουν τη μέρα με ένα απογευματινό σνακ

To σώμα του αθλητή συνεχίζει να “καίει” πολλές θερμίδες και μετά από τον αγώνα. Γι’ αυτό και θα πρέπει να καταναλώνει φαγητό ακόμη και αργά το απόγευμα. Το ζήτημα είναι να πάρει πολλούς υδατάνθρακες, με σκοπό να κρατήσει τις μετρήσεις του γλυκογόνου σε υψηλά επίπεδα. Επομένως:

1 μπολ με γιαούρτι και δημητριακά, 1 χούφτα φυστίκια, 1 κομμάτι φρούτου.

Εσύ μπορείς να τα φας όλα αυτά σε μία μέρα;

 

Πηγή

Πλήρης ενημέρωση για events, αγώνες, προϊόντα και ειδήσεις που αφορούν τον κόσμο του ποδηλάτου.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

FACEBOOK

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΣ

More in STORIES