Connect with us
Δημήτρης Γαζέτας

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Δημήτρης Γαζέτας: Στόχος μου η ένταξη στην Εθνική Ομάδα

Δημήτρης Γαζέτας: Στόχος μου η ένταξη στην Εθνική Ομάδα

Ο Δημήτρης Γαζέτας ασχολείται με το άθλημα της ποδηλασίας τα τελευταία 12 χρόνια με εξειδίκευση στα αγωνίσματα δρόμου.

Τα πρώτα 6 χρόνια της ποδηλατικής μου καριέρας αγωνίστηκε με την ομάδα της ΑΕΚ, στην πορεία με την ομάδα του Σπαρτιατικού, στην συνέχεια με την ομάδα της ΑΛΦΑ Καλλιθέας, έπειτα για τα επόμενα 2 χρόνια με την ομάδα ΤΑΛΩΣ Χανίων και συνεχίζει την πορεία μου με την ομάδα του Θησέα.

Συνέντευξη στον Σπύρο Γοναρόπουλο

Photo Credits: Photo Studio John Gazetas

Με όλες τις παραπάνω ομάδες είχε μια πολυάριθμη και δυναμική συμμετοχή σε αγώνες και εθνικού αλλά και διεθνή επιπέδου.

Μία πολύ χαρακτηριστική για εκείνον διάκριση σε όλη του την καριέρα ήταν η 3η Θέση στην γενική κατάταξη στον Διεθνή Ποδηλατικό διήμερο αγώνα «Mέγας Αλέξανδρος» που πραγματοποιήθηκε στην πόλη του Κιλκίς το 2018.

– Πώς ξεκίνησε η αγάπη σου για την ποδηλασία; Είχες ασχοληθεί με άλλα σπορ πριν καταλήξεις σε αυτήν;

Η αγάπη μου για την ποδηλασία ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία. Θυμάμαι ακόμα τον εαυτό μου ειδικά τις καλοκαιρινές περιόδους στο χωριό να είμαι όλη μέρα πάνω σε ένα ποδήλατο σε σημείο που με έψαχναν οι γονείς μου. Ένας άνθρωπος ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην απόφαση μου να ασχοληθώ με το άθλημα της ποδηλασίας δεν είναι άλλος από τον πατέρα μου, με τον οποίον πριν ακόμα ασχοληθώ με την αγωνιστική ποδηλασία είχαμε κάνει αμέτρητα χιλιόμετρα εξερευνώντας όλα τα βουνά της Αττικής. Στην πορεία όταν τελείωσα τις σχολικές μου υποχρεώσεις με την παρότρυνση του πατέρα μου πήρα την απόφαση να ενταχθώ στην οικογένεια της ποδηλασίας. Στην αρχή της ποδηλατικής μου καριέρας ασχολήθηκα με το mountain bike στην πορεία , έπειτα από ένα σοβαρό τραυματισμό αποφάσισα να κατευθυνθώ κυρίως στην ποδηλασία δρόμου. Πριν την ποδηλασία, την περίοδο που ακόμα πήγαινα σχολείο (συγκεκριμένα στην 6η δημοτικού) είχα ασχοληθεί με το άθλημα της ιστιοπλοΐας στο οποίο μάλιστα έχω πάρει πιστοποίηση χειρισμού optimist (είδος σκάφους που χρησιμοποιείται στην ιστιοπλοΐα).

– Πώς μπορείς και συνδυάζεις τις προπονήσεις σου, αλλά και γενικά το πρόγραμμα προετοιμασίας σου με τις υπόλοιπες ασχολίες σου;

Η ποδηλασία κατά την γνώμη μου είναι ένα από τα πιο δύσκολα και απαιτητικά αθλήματα στον κόσμο. Το μεγαλύτερο ποσοστό στην χώρα μας που ασχολείται με το άθλημα της ποδηλασίας προσπαθεί να συνδυάσει τον αθλητισμό με την καθημερινότητα. Κατά την προσωπική μου άποψη είναι ένας δύσκολος στόχος. Σίγουρα ο μόνος τρόπος για να μπορείς να συνδυάσεις τον αθλητισμό με την καθημερινότητα είναι ένας σωστός προγραμματισμός με ένα εβδομαδιαίο πλάνο έτσι ώστε να γνωρίζεις τι πρέπει να κάνεις. Με αυτό τον τρόπο μπορώ να συνδυάζω την προπόνηση μου με τις υπόλοιπες ασχολίες.

– Πόσο επηρέασε ο κορονοϊός τις αγωνιστικές σου υποχρεώσεις, αλλά και την ποδηλατική σου καθημερινότητα;

Ο κορονοϊός μπήκε από το πουθενά στην ζωή μας και μας επηρέασε όχι μόνο την καθημερινότητα αλλά και τον αθλητισμό. Σίγουρα αυτά τα νέα δεδομένα με επηρέασαν όσον αφορά το προπονητικό αλλά και το αγωνιστικό μου πρόγραμμα. Πολλές φορές είχα να αντιμετωπίσω την απαγόρευση της κυκλοφορίας εν καιρώ καραντίνας η οποία με ανάγκασε να μεταφέρω την προπόνηση σε εσωτερικό χώρο, πάνω σε ένα προπονητήριο έχοντας αυτό ως συνέπεια να πρέπει να αλλάζω την κάθε προπόνηση και να ξεφεύγω πολλές φορές από το πρόγραμμα της. Όσον αφορά τους αγώνες σίγουρα υπήρχε πρόβλημα σχετικά με το ότι ως αθλητές δεν γνωρίζαμε ούτε το πότε αλλά ούτε και για πόσο καιρό δεν θα αγωνιζόμασταν. Άρα αυτό δημιούργησε προβλήματα στην προετοιμασία μας. Γενικότερα σε όλη την περίοδο αυτή δεν υπήρχε μια συνέχεια στην διοργάνωση των αγώνων άρα και στην όλη αγωνιστική πορεία των αθλητών.

– Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδιά και πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου για τα επόμενα χρόνια;

Τα σχέδια μου είναι να ανταπεξέλθω σωστά στο προπονητικό μου πλάνο (συνδυάζοντας την προπόνηση με την καθημερινότητα και την εργασία) με στόχο την συμμετοχή μου σε όσο το δυνατόν περισσότερους αγώνες αποδίδοντας το 100% των δυνατοτήτων μου και γενικότερα ως μελλοντικό μου στόχο την ένταξη στην Εθνική Ομάδα.

– Τι λείπει από την ελληνική αγωνιστική ποδηλασία και τι πιστεύεις ότι θα πρέπει να γίνει ώστε να βελτιωθεί η σημερινή κατάσταση;

Κατά την γνώμη μου δυστυχώς η αγωνιστική ποδηλασία στην Ελλάδα είναι σε πολύ υποδεέστερη θέση σε σχέση με άλλα αθλήματα και αυτό οφείλεται στις συνθήκες στις χώρες η οποία δεν επιτρέπει την ισότιμη εξέλιξη των αθλημάτων. Ένας τρόπος για να αλλάξει αυτό θα έλεγα πως είναι στο χέρι των αθλητών να καταφέρουν να ανεβάσουν το επίπεδο του αθλήματος στην χώρα και κατά συνέπεια το επίπεδο της χώρας στην παγκόσμια κατάταξη. Κάτι ακόμα το οποίο παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο επίπεδο αυτό είναι η στάση που κρατάει το κράτος απέναντι στο άθλημα της ποδηλασίας. Για παράδειγμα η έλλειψη κατάλληλων εγκαταστάσεων, η έλλειψη παιδείας στους δρόμους απέναντι στον αθλητή που προσπαθεί να ανταπεξέλθει στις καθημερινές ανάγκες της προπόνησης του καθώς και στην ασέβεια του κοινού στους δρόμους κατά την διεξαγωγή των αγώνων.

– Τι θα έλεγες στα νέα παιδιά σαν και σένα που θέλουν να ξεκινήσουν την ποδηλασία;

Η συμβουλή μου προς όλα τα νέα παιδία που θέλουν να ενταχθούν στην οικογένεια της ποδηλασίας και ιδιαίτερα να ασχοληθούν με την αγωνιστική ποδηλασία είναι πως πρέπει πρώτα να δείχνουν την αγάπη τους αλλά και το πάθος τους για την ποδηλασία και σε δεύτερη φάση την αγωνιστική τους εξέλιξη. Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω κάποιους ανθρώπους που έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην ποδηλατική μου καριέρα έχοντας δείξει την συνεχή στήριξη αλλά και εμπιστοσύνη προς το πρόσωπο μου ως αθλητής ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Για αρχή θα ήθελα ευχαριστήσω τον προπονητή μου Βασίλη Γιαννιώση που είναι δίπλα μου στα περισσότερα χρόνια της καριέρας μου. Το κατάστημα KSportsgr που με στηρίζει σε ότι αφορά τον ποδηλατικό εξοπλισμό. Το κατάστημα Demarrage που καλύπτει το γενικό service του ποδηλάτου μου και την συντήρηση του. Το κατάστημα Gorilla Healthy Bar ως χορηγό μου. Την εταιρεία CRANK CLOTHES ως χορηγό μου και τέλος την ομάδα μου ΘΗΣΕΑΣ CYCLING TEAM για την εξαιρετική συνεργασία. Εννοείται πως δεν θα μπορούσα να παραλείψω ένα μεγάλο ευχαριστώ που οφείλω στην οικογένεια μου για όλα αυτά τα χρόνια που είναι δίπλα μου σε όλες τις ευχάριστες αλλά και δυσάρεστες στιγμές και ως αθλητής αλλά και ως άνθρωπος.

Πλήρης ενημέρωση για events, αγώνες, προϊόντα και ειδήσεις που αφορούν τον κόσμο του ποδηλάτου.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

FACEBOOK

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΣ

More in ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ