Connect with us

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Κωνσταντίνος Ευαγγελίου: “Ποδηλασία σημαίνει σκληρή δουλειά, κόποι, θυσίες”

Κωνσταντίνος Ευαγγελίου: “Ποδηλασία σημαίνει σκληρή δουλειά, κόποι, θυσίες”

Ο Κωνσταντίνος Ευαγγελίου πρωτοασχολήθηκε με την ποδηλασία σε ηλικία 12 ετών. Πλέον είναι 31 και αγωνίζεται, την χρονιά που διανύουμε, στην κατηγορία αντρών ή πιο ορθά Elite.

Κάποιες από τις διακρίσεις που είχε ενώ αγωνιζόταν μέχρι πέρυσι στην κατηγορία Master ήταν η κατάκτηση της 3ης θέσης στο πανελλήνιο πρωτάθλημα αντοχής, η 1η θέση στο τοπικό καθώς και κάμποσες άλλες σε αγώνες αντοχής και αναβάσεις.

Δεν είναι επαγγελματίας ποδηλάτης, περισσότερο θα αυτοχαρακτηριζόταν ως σοβαρός ερασιτέχνης.

Η ποδηλασία είναι κάτι που αγαπά καθώς αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του οπότε προσπαθεί πέρα από την εργασία του και τις συζυγικές υποχρεώσεις, να αφιερώνει σε αυτήν όσο περισσότερο χρόνο μπορεί.

O Κωνσταντίνος Ευαγγελίου αποκάλυψε στο Cycle 365 όλα τα μυστικά εκείνα που θα σε κάνουν να αγαπήσεις την ποδηλασία.

– Πώς μπήκε η ποδηλασία στη ζωή σου;

“O αθλητισμός με συντροφεύει από την ηλικία των 4 ετών. Καταλυτικός παράγοντας η μητέρα μου , αφού φρόντισε να με μυήσει σε αυτόν με συνέπεια από τα πρώτα χρόνια της ζωής μου η άθληση να αποτελεί τρόπο ζωής. Όσον αφορά την ποδηλασία, μπήκε εντελώς ξαφνικά στη ζωή μου, σε ηλικία 12 ετών (1998), όταν αγόρασα το πρώτο μου MTB, ένα GT Palomar. Ήδη από τις πρώτες βόλτες κατάλαβα πως υπήρχε το “μικρόβιο” μέσα μου, γεγονός που με ώθησε να γραφτώ στον ποδηλατικό όμιλο Κορωπίου. Η κύρια ενασχόληση μου ήταν η ποδηλασία βουνού αλλά παράλληλα συμμετείχα και σε κάποιους αγώνες ποδηλασίας δρόμου”.

– Τι σημαίνει για σένα το ποδήλατο και πώς προετοιμάζεσαι πριν από έναν αγώνα;

“Το ποδήλατο για μένα σημαίνει ευχαρίστηση, άθληση, υγεία, μια διέξοδο από την ρουτίνα της καθημερινότητας. Για μένα αποτελεί το μέσο με το οποίο αποβάλλω καθετί αρνητικό που ταλανίζει την σκέψη μου. Συνάμα, καθώς έχω αποφασίσει να ασχοληθώ με την αγωνιστική ποδηλασία, σημαίνει σκληρή δουλειά, κόποι, θυσίες, υπομονή, επιμονή αλλά και ικανοποίηση όταν επιτυγχάνεις τους στόχους που θέτεις. Όταν διανύω την εβδομάδα που επρόκειτο να λάβω μέρος σε κάποιον αγώνα, ρίχνω τις εντάσεις και τις ώρες προπόνησης ώστε το σώμα να είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση για να μπορέσω να αποδώσω το 100%. Επιπρόσθετα, είναι πολύ σημαντική η καλή ενυδάτωση και υδατανθράκωση 1-2 μέρες πριν σταθώ στην γραμμή της εκκίνησης”.

– Είναι άθλημα που απαιτεί συγκεκριμένες ικανότητες και προπόνηση;

“Το θετικό της ποδηλασίας είναι πως πρόκειται για ένα άθλημα που μπορεί να κάνει ο καθένας. Για να εισέλθει στον μαγικό της κόσμο δεν χρειάζεται παρά να αγοράσει ένα ποδήλατο και ένα κράνος. Τις διαδρομές που θα ακολουθήσεις μπορείς να τις επιλέξεις σύμφωνα με την δυναμικότητα σου και τις προτιμήσεις σου. Όταν υπάρχει συχνή ενασχόληση, η βελτίωση της φυσικής κατάστασης στα αρχικά στάδια είναι γοργή και μπορεί ο καθένας, με σωστή καθοδήγηση από έμπειρους ποδηλάτες, να φτάσει σε ένα αρκετά ικανοποιητικό επίπεδο χωρίς συγκεκριμένο προπονητικό πλάνο. Παρ’ όλα αυτά αν κάποιος επιλέξει να ασχοληθεί σοβαρά με το άθλημα της ποδηλασίας θα πρέπει να έχει έναν προπονητή για σωστή και μεθοδική καθοδήγηση για μια σταθερή και αποτελεσματική βελτίωση”.

– Ποια είναι η στιγμή που θα θυμάσαι για πάντα;

“Η στιγμή που θα θυμάμαι για πάντα είναι η ολοκλήρωση του 3ήμερου αγώνα Bike Odyssey στον οποίο έλαβα μέρος για πρώτη φορά το 2018. Καθώς πρόκειται για έναν εντελώς διαφορετικό από τα συνηθισμένα αγώνα αλλά και απαιτητικό, τα συναισθήματα που με περιτύλιγαν ήταν μοναδικά. Είναι ένας αγώνας που πρέπει να ζήσει κανείς για να καταλάβει τι εννοώ”.

– Υπάρχει κάποιος αγώνας που να σε έφερε στα όριά σου και πώς το αντιμετώπισες;

“Ο αγώνας που έχει μείνει ανεξίτηλος στην μνήμη μου , αφήνοντας μου ανάμεικτα συναισθήματα, είναι ο γύρος Γορτυνίας το 2016. Η διαδρομή του αγώνα περιλάμβανε 130 χιλιόμετρα με 2.200 υψομετρική διαφορά, μέσα στον Ιούλιο. Καθώς βρισκόμασταν σε “νεκρή” ποδηλατική περίοδο, οι περισσότερες ομάδες δεν είχαν κατεβάσει αυτοκίνητα συνοδείας, ως εκ τούτου, υπήρχε μόλις ένα όχημα της διοργάνωσης που κάλυπτε το δύσκολο έργο της υδροδοσίας για περίπου 50 αθλητές. Οι υψηλές θερμοκρασίες δυσκόλεψαν ακόμα περισσότερο την κατάσταση και βρέθηκα να καλύπτω τα τελευταία 40 χιλιόμετρα του αγώνα με φριχτές κράμπες καθώς δεν διέθετα κυριολεκτικά ούτε σταγόνα νερό. Πέντε χιλιόμετρα πριν περάσω την γραμμή του τερματισμού, ως δια μαγείας βρέθηκε μια πηγή στην άκρη του δρόμου όπου σταμάτησα αναγκαστικά να γεμίσω τα παγούρια μου και να συνεχίσω”.

– Πιστεύεις ότι η Ελλάδα είναι χώρα που αγαπάει την ποδηλασία;

“Ενώ η Ελλάδα λόγω γεωγραφικής θέσης είναι μια χώρα εξαιρετικά κατάλληλη για το άθλημα της ποδηλασίας για όλο τον χρόνο, δυστυχώς οι Έλληνες δεν την βλέπουν με καλό μάτι. Αυτό παρατηρείται ιδιαίτερα σε μεγαλουπόλεις όπου οι ρυθμοί είναι γρήγοροι και αγχώδεις, σε συνδυασμό με την φανερή έλλειψη παιδείας, η κίνηση με το ποδήλατο πολλές φορές φαντάζει ‘‘Survivor’’. Δεν υπάρχει ο απαραίτητος σεβασμός προς τους ποδηλάτες καθώς είμαστε ανεπιθύμητοι για την πλειοψηφία των οδηγών και υπάρχει η νοοτροπία ότι τα ποδήλατα δεν ανήκουν στους δρόμους παρά μόνο στα πάρκα και τις πλατείες ή στους ανύπαρκτους ποδηλατόδρομους. Αυτή η κατάσταση σίγουρα αποτρέπει πολλούς από την ενασχόληση με το εν λόγο άθλημα ή οδηγεί στην παύση ενασχόλησης για άλλους. Επίσης, η ίδια η ομοσπονδία ποδηλασίας δεν στηρίζει τους Έλληνες αθλητές που έχουν ταλέντο και μπορούν να φτάσουν ψηλά. Δυστυχώς ένας νέος ποδηλάτης που θα μπορούσε σε άλλη χώρα να κάνει καριέρα στην ποδηλασία και να είναι ο βιοπορισμός του, στην Ελλάδα θα πρέπει να το σκεφτεί διπλά κάτι που είναι εξαιρετικά λυπηρό”.

 

Οι συμβουλές του σε κάποιον που θέλει να ξεκινήσει την ποδηλασία…

1: Να αγοράσει το ποδήλατο από ποδηλατικό κατάστημα και όχι από καταστήματα όπως σούπερ μάρκετ. Σε ένα ποδηλατικό κατάστημα θα αγοράσει το σωστό μέγεθος ποδηλάτου το οποίο θα στηθεί ακριβώς στα μέτρα του ώστε να νιώθει άνετα και σαφώς για να μην εμφανίσει πόνους και τραυματισμούς στις βόλτες του.

2: Μην λυπηθεί να δώσει κάποια παραπάνω χρήματα για την απόκτηση ενός ποδηλάτου και του κράνους. Τα 500€ για ανθρώπους που δεν ασχολούνται καθόλου με την ποδηλασία φαντάζει υψηλό κόστος για την απόκτησή του. Αν σκεφτείτε ότι τα ποδήλατα πλέον αγγίζουν ποσά όπως 15.000€, στην πραγματικότητα με 500€ παίρνεις ένα πάρα πολύ απλό ποδήλατο.

3: Να αγοράσει ένα ποδήλατο που του αρέσει οπτικά για να τον παρακινεί να βγαίνει πιο συχνά.

4: Εάν ύστερα από κάποιες πρώτες βόλτες δεν νιώθει άνετα πάνω στο ποδήλατο να κάνει ένα bike fit σε κάποιο ποδηλατικό κατάστημα που προσφέρει αυτήν την υπηρεσία.

5: Να επενδύσει σε καλά ποδηλατικά ρούχα καθώς και απαραίτητα αξεσουάρ. Τα 150€ για ένα καλό σετ ποδηλατικών ρούχων δεν είναι υψηλό ποσό για κάτι που θα φοράει πολύ συχνά και ενδεχομένως για κάμποσα χρόνια.

6: Να έχει υπομονή και να καλύπτει μικρές αποστάσεις για αρχή τις οποίες σταδιακά να αυξάνει.

7: Να βρει παρέα για τις βόλτες του ώστε να περνάει πιο ευχάριστα η ώρα και να υπήρχε και ένα επιπλέον κίνητρο. Η έξοδος για καφέ μπορεί να αντικατασταθεί με την έξοδο για ποδήλατο που στο τελείωμά της μπορεί να περιλαμβάνει και καφέ!

8: Να ανακαλύπτει συνέχεια νέες διαδρομές και να εξερευνήσει την όμορφη χώρα μας με το ποδήλατο.

 

Oι χορηγοί του Κωνσταντίνου Ευαγγελίου:

• Sportiva Hellas/4 Spot (www.4spot.gr)

• Basso Bikes (www.bassobikes.com)

• Alba Optics (www.albaoptics.cc)

• Pissei (www.pissei.com)

 

Φωτογραφίες: Nassos Triantafyllou Photography

Ξεκίνησε τη δημοσιογραφία το 1997 και από τότε μέχρι σήμερα επιμένει να ασχολείται με αυτήν. Γνωρίζοντας ότι το βιογραφικό του δεν διαβάζεται από κανέναν, θέλει να πιστεύει ότι τα άρθρα του είναι για βραβείο Πούλιτζερ.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

FACEBOOK

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΣ

More in ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ