Connect with us

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Xρήστος Βολικάκης: “Η ποδηλασία είναι σκληρό άθλημα”

Πάναξιος πρεσβευτής της ελληνικής ποδηλασίας, ο Χρήστος Βολικάκης είναι ο άνθρωπος που κρατάει την ελληνική σημαία ψηλά, παρά τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν στο άθλημα.

Ο ίδιος άνοιξε την καρδιά του στο Cycle 365 και αποκάλυψε τις δυσκολίες που συναντά καθημερινά για να διατηρηθεί στην κορυφή.

 

Συνέντευξη στον Σπύρο Γουναρόπουλο
Φωτογραφίες: Foto – Trexoume

 

Πώς μπήκε η ποδηλασία στη ζωή σου και τι ήταν αυτό που σε έκανε να μείνεις πιστός σε αυτήν;

“Σίγουρα πολύ μεγάλο ρόλο σε αυτό έπαιξε ο πατέρας μου, που ήταν παλιά προπονητής της εθνικής ομάδας. Ο Βόλος έχει μεγάλη ιστορία στην ποδηλασία, έχει βγάλει πολύ μεγάλους αθλητές με διακρίσεις πανευρωπαϊκού και παγκόμιου επιπέδου. ΄Οπως κάθε παιδί ξεκίνησα με πολλά αθλήματα, αλλά κατέληξα κι εγώ και ο αδερφός μου στην ποδηλασία και από 8 χρονών υπηρετώ αυτό το άθλημα. Ο πατέρας μας από πολύ μικρή ηλικία μάς πήγαινε σε αγώνες του εξωτερικού κι αυτό μας επηρέασε θετικά.

Ποια είναι τα στοιχεία που πρέπει να έχει κάθε αθλητής που ασχολείται με την ποδηλασία;

“Σίγουρα είναι ένα πολύ σκληρό άθλημα. Απαιτεί πολλές ώρες πάνω στο ποδήλατο και υπάρχει πολύ καταπόνηση. Με την ποδηλασία είσαι συνεχώς με μία βαλίτσα στο χέρι, υπάρχουν πάρα πολλοί αγώνες, τα ταξίδια σε αυτό το επίπεδο είναι αμέτρητα. Είναι ένα άθλημα που έχει υψηλό κόστος και στην Ελλάδα, σε αυτό τον τομέα, έχουμε μείνει πολύ πίσω.

Θεωρείς ότι είναι ένα άθλημα που έχει αντίκρυσμα στη χώρα μας; Και αν όχι τι θα πρέπει να αλλάξει στη νοοτροπία μας για να το φέρουμε πιο κοντά;

“’Οπως σου είπα και πριν έχουμε μείνει πολύ πίσω. Κι εννοώ από οικονομική ενίσχυση. Πορευόμαστε μόνοι μας και με τη βοήθεια των χορηγών μας. Εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει μία αδράνεια της ομοσπονδίας. Είμαστε αθλητές με ευρωπαϊκές και παγκόσμιες διακρίσεις. Αυτή τη στιγμή είμαι νούμερο 1 στην παγκόσμια κατάταξη και περιμένω να έχω την ανάλογη στήριξη. Εμείς πρέπει να μπαίνουμε μέσα στον αγωνιστικό χώρο και να δίνουμε το 100% του εαυτού μας. Μετά τους Ολυμπιακούς του Ρίο φτάσαμε στο σημείο να σταματήσουμε γιατί δεν είχαμε λεφτά να πάμε στους επόμενους αγώνες και όπως καταλαβαίνεις υπάρχουν ορισμένα σοβαρά ζητήματα που αναζητούν λύσεις.

Οι διακρίσεις σου είναι ατελείωτες. Περισσότερες από 200 νίκες, Παγκόσμιος Πρωταθλητής Εφήβων το 2005, Παγκόσμιος Πρωταθλητής Ανδρών, 18 φορές Πρωταθλητής Ελλάδας, στο Τόκιο θα είναι η 4η συμμετοχή σου σε Ολυμπιακούς Αγώνες και φυσικά έχεις ανέβει αμέτρητες φορές στο βάθρο σε Πανευρωπαϊκές διοργανώσεις. Πόσο δύσκολο είναι τελικά για έναν νέο άνθρωπο σαν κι εσένα να ακολουθεί πιστά τον δρόμο προς την κορυφή;

“Στην ποδηλασία δεν υπάρχει όριο ηλικίας. Βλέπεις αθλητές που τις σημαντικότερες διακρίσεις τους τις κατακτούν 33-34 ετών. Προσωπικός μου στόχος είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο και οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι, το 2024. Θα πρέπει να αντέξει το σώμα μου γιατί αυτό είναι το βασικό, να μην έχω τραυματισμούς και φυσικά να έχω τη στήριξη από τους χορηγούς και βέβαια από την ομοσπονδία.

Υπάρχει κάποιος αγώνας που θα θυμάσαι;

“Σίγουρα όταν έφερα το μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανδρών, που μου έδωσε τιμής ένεκεν τη θέση μου στο Πολεμικό Ναυτικό, ως αξιωματικός. Είναι κάτι, το οποίο βιοποριστικά με κράτησε στο χώρο γιατί αν δεν είχα αυτή τη δουλειά θα είχα σταματήσει τον αθλητισμό πολλά χρόνια πριν. Βέβαια, όταν καταφέρνεις να κερδίζεις έναν θρύλο της ποδηλασίας, τον Βρετανό Chris Hoy, ο οποίος έχει αμέτρητα χρυσά σε Ολυμπιακούς Αγώνες, αμέτρητα σε παγκόσμια πρωταθλήματα, τότε καταλαβαίνεις ότι έχεις κάνει κάτι πολύ σημαντικό στην καριέρα σου. Στο συγκεκριμένο αγώνισμα έχει χάσει δύο φορές στη ζωή του, μία από τον Αυστραλό Σέιν Πέρκινς και μία από μένα. Οπότε είναι κάτι πολύ ξεχωριστό και θα μείνει για πάντα στη μνήμη μου.

Πρόσφατα στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Γλασκόβης πέρασες έναν Γολγοθά. Πες μας δύο λόγια για το τι συνέβη;

“Πετούσαμε για Γλασκόβη, μέσω Μονάχου. Εκεί μόλις φτάσαμε το αεροδρόμιο ήταν κλειστό. Στη συνέχεια μάθαμε ότι μία γυναίκα είχε περάσει τον έλεγχο και έψαχναν να τη βρούνε. Μείναμε πολλές ώρες στην αναμονή μέχρι που βρήκαν τη γυναίκα, στη συνέχεια ξεκίνησε η διαδικασία και περιμέναμε να φύγουμε με την απογευματινή πτήση, κάτι που δεν έγινε. Η υπάλληλος μάς είπε ότι η επόμενη διαθέσιμη πτήση είναι στις 3 Αυγούστου, ενω στις 2 ξεκινούσαν οι αγώνες. Υπήρχε μόνο μία πτήση για το Μάντσεστερ. Φτάσαμε εκεί και αντιληφθήκαμε ότι οι αποσκευές μας είχαν κάνει φτερά. Δεν είχαμε τίποτα, με τα σορτσάκια, χωρίς χρήματα, είχαμε μόνο στη διάθεσή μας 600 ευρώ γιατί όλο το μπατζετ της αποστολής ήταν μέσα στις βαλίτσες για ασφάλεια. Φτάσαμε, δηλώσαμε τα απωλεσθέντα και περιμέναμε να έρθουν οι αποσκευές, αλλά μάταια. Οι ώρες περνούσαν και κανείς δεν είχε να μας δώσει μία απάντηση. Φτάσαμε στην τέταρτη, στην πέμπτη μέρα, οι άνθρωποι της διοργάνωσης προσπαθούσαν να μας βοηθήσουν, τηλεφωνήματα από την πρεσβεία, αλλά τίποτα. Η ζημιά είχε ήδη γίνει, η διοργάνωση μας έδωσε κάποια ρούχα της εθνικής Σκωτίας, ενώ μας έστειλαν κάποια χρήματα από την Ελλάδα γιατί δεν είχαμε ούτε να φάμε. ‘Ηρθαν κάποια πράγματα την μέρα του αγώνα και όταν ήδη είχαν τελειώσει οι αγώνες τότε έφτασαν όλα τα πράγματά μας”.

Υπήρξε υποστήριξη από την Πολιτεία στη συγκεκριμένη περίπτωση;

“Σε άλλες χώρες οι συμμετοχές των αθλητών σε τέτοιες διοργανώσεις είναι πληρωμένες από την ομοσπονδία. Στη δική μας περίπτωση τα βάζουμε όλα από την τσέπη μας. Είμαστε επαγγελματίες και απαιτούμε τον ανάλογο σεβασμό και στήριξη. ‘Ετσι θα πάει μπροστά το άθλημα και θα βοηθήσει τη νέα γενιά που έρχεται από πίσω”

Ποιο είναι το καθημερινό πρόγραμμα. Περίγραψέ μας ένα 24ωρό σου.

“Μένω στους ξενώνες του Αγίου Κοσμά, απ’ όπου θα ξεκινήσω για το ποδηλατοδρόμιο του ΟΑΚΑ για την προπόνηση. Θα αρχίσω στις 10 το πρωί και θα τελειώσουμε στις 13:30. Στη συνέχεια έχουμε μεσημεριανό φαγητό και το απόγευμα ξανά προπόνηση, συνήθως ποδηλασία δρόμου. Θα ξεκινήσουμε δηλαδή από τον Άγιο Κοσμά και θα φτάσουμε μέχρι το Σούνιο. Θα επιστρέψω για φυσιοθεραπεία, θα κοιμηθώ και την επόμενη μέρα το ίδιο. Είναι ένα γεμάτο πρόγραμμα με καθημερινές προπονήσεις. Έχουμε συνέχεια αγώνες και δεν υπάρχει κάποιο διάλειμμα.

Η διατροφή σου τι τροφές περιέχει;

“Σίγουρα θα πρέπει να τρως σωστά. Χρειάζεσαι την πρωτεϊνη, το κοτόπουλο, το μοσχάρι, τους υδατάνθρακες (μακαρόνια, ρύζι). Βέβαια κι αυτά λόγω των οικονομικών προβλημάτων γίνονται με εμπόδια. Ναι μεν κάνεις μία διατροφή, αλλά δεν είναι διατροφή ενός πρωταθλητή. Θα πρέπει να πληρώνεις διατροφολόγους σε μόνιμη βάση, θα πρέπει να αγοράζεις τα κατάλληλα προϊόντα. ‘Ολα αυτά έχουν ένα κόστος και τα έξοδα πολλαπλασιάζονται.

Τι θα συμβούλευες κάποιον που θέλει να ξεκινήσει την ποδηλασία;

“Τα χρόνια είναι δύσκολα, αλλά θα πρέπει να υπάρχει θετική σκέψη και ελπίδα. Εγώ θα παροτρύνω όλα τα παιδιά να ασχοληθούν με την ποδηλασία, γιατί αυτές οι στιγμές που θα νιώσουν θα είναι πραγματικά ξεχωριστές. Πρέπει να υπάρχει μέλλον και παιδιά που έρχονται με όρεξη να πετύχουν πολλά.

Πες μας δύο λόγια για τους χορηγούς που σε στηρίζουν σε κάθε σου κίνηση.

“Υπάρχουν οι προσωπικοί χορηγοί που με στηρίζουν και θα ήθελα μέσα από την καρδιά μου να τους ευχαριστήσω όλους. Είναι η Euroins και ο κ. Κωνσταντίνος Μάκαρης που μας έχει αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και στηρίζει όλη αυτή την προσπάθεια, μέχρι το Τόκιο, αλλά και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η Stoiximan, η Τοyota Hellas, η Fts Hellas, η Progame, οι άνθρωποι της Minas Designs, καθώς τόσο ο ιδιοκτήτης κ. Μηνάς, όσο και η σύζυγός του αγαπάνε την ποδηλασία. Η Κατερίνα Κατώπη με τον σύζυγό της μας έχει βοηθήσει πολύ, τα αδέρφια Πετράκη, οι οποίοι έχουν αναλάβει όλες τις μεταφορές μας. Ο Νίκος Κασσιμάτης, που μας προσφέρει ποδήλατα, ρόδες και ότι άλλο χρειαστούμε πάνω στον τομέα αυτόν, η εταιρία Βioracer και ο Κοσμάς Νταβουτιάν που μας δίνει ρούχα. Θα ήθελα να πω επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κ. Σπύρο Καπράλο, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, που ήταν από τους λίγους ανθρώπους που μας στήριξε πραγματικά.

 

ΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΒΟΛΙΚΑΚΗ

Εuroins (www.glig.gr)
Stoiximan (www.stoiximan.gr)
Toyota Hellas (www.toyota.gr)
Fts Hellas (www.ftshellas.gr)
Progame (www.progame.gr)
Minas Designs (www.minastudio.com)
Kassimatis Cycling (www.kassimatiscycling.gr)
Bioracer (www.bioracer.com)
Μεταφορική Πετράκη (www.petrakis-transport.gr)

Διάβασε τη συνέντευξη και στο Cycle 365 Magazine που κυκλοφορεί μαζί με το iRun Magazine

Ξεκίνησε τη δημοσιογραφία το 1997 και από τότε μέχρι σήμερα επιμένει να ασχολείται με αυτήν. Γνωρίζοντας ότι το βιογραφικό του δεν διαβάζεται από κανέναν, θέλει να πιστεύει ότι τα άρθρα του είναι για βραβείο Πούλιτζερ.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

FACEBOOK

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΣ

More in ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ