Connect with us

ΝΕWS

Η ηλεκτροκίνηση εισέρχεται στoυς δήμους Παιανίας και Λαυρεωτικής

Ηλεκτρικά Ποδήλατα

Έτοιμος να εισέλθει στην εποχή της ηλεκτροκίνησης είναι ο δήμος Παιανίας, με στόχο τον περιορισμό του κυκλοφοριακού φόρτου, της μόλυνσης και του θορύβου, αλλά και την ανάδειξη του ποδηλάτου ως εναλλακτικoύ μέσου μετακίνησης.

Όπως ανακοίνωσε η δημοτική Αρχή, εξασφάλισε τη χρηματοδότηση ύψους 255.745,80 ευρώ για την προμήθεια 30 κοινόχρηστων ηλεκτρικών ποδηλάτων, καθώς και την εγκατάσταση των σταθμών στάθμευσης και φόρτισης.

Η σχετική πρόταση του δήμου εντάχθηκε στην Πράξη «Βιώσιμη μικροκινητικότητα μέσω συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων σε δήμους της Χώρας (εκτός δήμων Μητροπολιτικών Κέντρων)» του επιχειρησιακού προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020», με σκοπό να δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο και λειτουργικό σύνολο παρεχόμενων υπηρεσιών και μέσων.

Το έργο περιλαμβάνει:

  • Προμήθεια κοινόχρηστων ηλεκτρικών ποδήλατων πόλης, κατάλληλης σχεδίασης για κοινόχρηστα συστήματα χρήσης.
  • Δημιουργία δικτύου κοινόχρηστων θέσεων κλειδώματος και φόρτισης ποδηλάτου, με δυνατότητα αυτόματης φόρτισης του ποδηλάτου όσο είναι κλειδωμένο.
  • Ολοκληρωμένη πλατφόρμα απομακρυσμένης διαχείρισης συσκευών πεδίου (φορτιστών ηλεκτρικών ποδηλάτων και σταθμών μίσθωσης ποδηλάτων).
  • Ολοκληρωμένες εφαρμογές χρήσης και πληροφόρησης πολιτών (web και mobile εφαρμογές) για τις υπηρεσίες μικροκινητικότητας.
  • Ολοκληρωμένη πλατφόρμα διαχείρισης υπηρεσιών και δεδομένων μικροκινητικότητας με τον κατάλληλο software και hardware εξοπλισμό.
  • Έργα σύνδεσης με δίκτυα ΟΚΩ, εφόσον απαιτείται

Τα ποδήλατα θα τοποθετηθούν σε σταθμούς ενοικίασης, οι οποίοι θα περιλαμβάνουν θέσεις κλειδώματος και φόρτισης. Το σύστημα παρέχει τη δυνατότητα έκδοσης καρτών συνδρομητών για τους πολίτες που το επιθυμούν.

Ο κάτοχος της κάρτας θα έχει τη δυνατότητα χρήσης ποδηλάτου, χρησιμοποιώντας τη στον αναγνώστη έξυπνων καρτών του τερματικού μίσθωσης ποδηλάτων, χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιήσει τη χρεωστική/πιστωτική κάρτα του.

Οι χρήστες θα μπορούν από ειδική mobile εφαρμογή, να έχουν πρόσβαση σε στοιχεία του συστήματος σε σχέση με τα διαθέσιμα ποδήλατα σε κάθε σταθμό, σε πραγματικό χρόνο και στην κατάσταση των διαθέσιμων ποδηλάτων.

«Ο δήμος δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα, που θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής στην πόλη και δυναμώνει τη φωνή και τις ενέργειές του για την επίτευξη του ευρωπαϊκού σκοπού μείωσης των εκπομπών των αερίων, που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου», δήλωσε σχετικά ο δήμαρχος Παιανίας Ισίδωρος Μάδης και πρόσθεσε:

«Ειδικά, για τον Δήμο Παιανίας, η ανάδειξη του ποδηλάτου σε μέσο μετακίνησης θα συμβάλλει στη μείωση της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων στην πόλη και στη διευκόλυνση των υπολοίπων μέσων μαζικής μεταφοράς. Συνεχίζουμε με επιμονή και μεθοδικότητα, εξασφαλίζοντας κάθε χρηματοδότηση, με στόχο έναν σύγχρονο πράσινο δήμο».

Στην ηλεκτροκίνηση και το Λαύριο

Άλλος ένας δήμος της Αττικής είναι έτοιμος να εισέλθει στην εποχή της ηλεκτροκίνησης. Είναι η Λαυρεωτική, καθώς ο δήμαρχος Δημήτρης Λουκάς ανακοίνωσε πως εγκρίθηκε η χρηματοδότηση ύψους 255.786,72 ευρώ, για την προμήθεια 30 κοινόχρηστων ηλεκτρικών ποδηλάτων, καθώς και για τους σταθμούς στάθμευσης και φόρτισης.

«Μία εξαιρετικά σημαντική δράση για τον δήμο μας, για την προστασία του περιβάλλοντος και για την αλλαγή των καθημερινών συνηθειών των πολιτών προς έναν υγιέστερο τρόπο ζωής σε σχέση με τη χρήση των ποδηλάτων, χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Τα 30 κοινόχρηστα ηλεκτρικά ποδήλατα θα τοποθετηθούν σε επιλεγμένα σημεία της Κερατέας και του Λαυρίου και θα είναι εξοπλισμένα με σύγχρονο αντικλεπτικό σύστημα GPS. Θα δημιουργηθεί δίκτυο κοινόχρηστων θέσεων κλειδώματος και τεσσάρων σταθμών φόρτισης ποδηλάτου, ολοκληρωμένη πλατφόρμα απομακρυσμένης διαχείρισης συσκευών και ολοκληρωμένες εφαρμογές χρήσης και πληροφόρησης πολιτών (web και mobile εφαρμογές).

«Ο Δήμος Λαυρεωτικής είναι ένας τουριστικός δήμος, που επενδύει στη βιώσιμη κινητικότητα με ήπια μέσα μεταφοράς, με βασικό στόχο έναν δήμο πράσινο με ισχυρό οικολογικό αποτύπωμα», τόνισε ακόμη ο κ. Λουκάς.

Πλήρης ενημέρωση για events, αγώνες, προϊόντα και ειδήσεις που αφορούν τον κόσμο του ποδηλάτου.

1 Comment

1 Comment

  1. Κωστας

    05/09/2022 at 1:32 am

    Καλοφαγωτα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

FACEBOOK

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΣ

More in ΝΕWS