Connect with us

ΝΕWS

Έπρεπε να πάει στο Tour de France ο Cavendish; Φυσικά και έπρεπε

Έπρεπε να πάει στο Tour de France ο Cavendish; Φυσικά και έπρεπε

Στα πρώτα ΕΤΑΠ του Le Tour de France, τα οποία διεξήχθησαν στην Δανία, η Quick Step-Alpha Vinyl είχε τον πρώτο λόγο, αφού πήρε τις δύο πρώτες νίκες, με τον Lampaert και τον Jakobsen.

Ήταν και πρώτη… στις συζητήσεις, αφού εκτός από την επιστροφή του Peter Sagan στο Le Tour de France, έγινε πολύ κουβέντα γύρω από την μη συμμετοχή του θρυλικού Mark Cavendish.


Γιατί όμως ο 37χρονος Βρετανός ποδηλάτης θεωρείται θρυλικός; Πολύ απλά, πέρα από δύο κατακτήσεις της πράσινης φανέλας (2011, 2021), έχει κερδίσει σε 34 ΕΤΑΠ στον ιστορικό αγώνα και ισοφάρισε σε νίκες τον Eddy Merckx. Αυτό το στατιστικό από μόνο του δείχνει το πόσο μεγάλα επιτεύγματα έχει πετύχει ο φετινός πρεσβευτής του Γύρου της Ελλάδας.

Πόσο μάλλον που φέτος ήταν και σε πολύ καλή φόρμα, κάτι που το αποδεικνύει η νίκη του στο Εθνικό πρωτάθλημα, η επικράτηση του στο τρίτο ΕΤΑΠ του Giro d’ Italia και οι υπόλοιπες επιτυχίες που έχει.

Ο Mark Cavendish ανέφερε πρόσφατα πριν την ανακοίνωση της αποστολής ότι: “Νιώθω καλύτερα από πέρσι, οπού νίκησαν τέσσερα ΕΤΑΠ και πήρα την πράσινη φανέλα. Ξέρω ότι έχω μικρές πιθανότητες να πάρω μέρος στο Tour de France, αλλά απέδειξα ότι η φόρμα μου δεν θα είναι ο λόγος που θα απουσιάζω. Ακόμα προπονούμαι με την ιδέα ότι θα πάει στο Le Tour. Αν πάω, θα νικήσω”.


Για ποιο λόγο όμως ένας αθλητής που έχει αφήσει τέτοιο στίγμα στην επαγγελματική ποδηλασία αναφέρει ότι γνωρίζει ότι έχει μικρές πιθανότητες να πάρει μέρος στο Tour de France.

Είναι γιατί στην ομάδα υπάρχει ο Fabio Jakobsen, ένας εξαιρετικός σπρίντερ. Κάτι το οποίο απέδειξε και με την νίκη του στο 2ο ΕΤΑΠ του φετινού Le Tour de France. 

Η Quick Step Alpha Vinyl ήταν γνωστό ότι θα πάει με ένα σπρίντερ στον μεγάλο αγώνα της Γαλλίας, δεν γινόταν να πάει και με τους δύο, αλλά το θέμα ήταν ποιον θα επέλεγαν; Θα έδιναν την ευκαιρία στον Cavendish να γράψει ιστορία ή θα θα επέλεγαν τον εξίσου ικανό, Fabio Jakobsen; Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η διοίκηση της Βελγικής ομάδας και ιδιαίτερα, ο ισχυρός άνδρας του franchise, Patrick Lefevere πήρε την απόφαση να συμπεριλάβουν στην αποστολή τον 25χρονο Ολλανδό ποδηλάτη.

Η απόφαση τους από τις πρώτες μέρες αποδεικνύετε σωστή, με την Jakobsen μετά την νίκη του στο 2ο ΕΤΑΠ να αναφέρει ότι: “Σχετικά με την ιστορία με τον Cavendish, νομίζω και οι δύο αξίζαμε να είμαστε εδώ. Είναι ένα μεγάλο πρότυπο για εμένα τα τελευταία 15 χρόνια. Είναι ένας θρύλος. Είμαι ευγνώμων που μπόρεσα να βρεθώ στον Γύρο της Γαλλίας”.


Ο  Ολλανδός ποδηλάτης υπογράμμισε κάτι πολύ σημαντικό στις δηλώσεις του, ότι ο Cavendish είναι πρότυπο για αυτόν, τα τελευταία 15 χρόνια. Μια παραπάνω νίκη ή μια παραπάνω φανέλα σε Grand Tour, δεν είναι τίποτα μπροστά στην απόκτηση ενός θρυλικού ρεκόρ.

Με μια νίκη σε ΕΤΑΠ, ο Βρετανός ποδηλάτης θα γίνει ο αθλητής με τις περισσότερες νίκες στον ιστορικό αγώνα, κάτι πολύ σπουδαίο και κάτι που θα έχει μεγάλη σημασία στην ιστορία του αθλήματος. Είναι πολύ ωραία ιστορία όταν γίνεται ένα τέτοιο ρεκόρ, αφού ανταμείβονται οι κόποι, οι προσπάθειες και οι θυσίες που έχει κάνει στην καριέρα του ένας αθλητής και δείχνει στις μελλοντικές γενιές ως πρότυπο ότι όταν προσπαθείς για να πετύχεις ένα στόχο, όλα είναι δυνατά. 

Για αυτό το λόγο και υπήρξαν μεγάλες αντιδράσεις για την μη συμμετοχή του Cavendish από τους φίλους της ποδηλασίας στο twitter κυρίως, οπο΄ύ έγινε trend, το συγκεκριμένο θέμα.

Eίμαι απόφοιτος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Τα μηχανοκίνητα, η ποδηλασία και τα χειμερινά σπορ ήταν πάντα και παραμένουν ακόμη στα ενδιαφέροντα μου και προσπαθώ να τα υπηρετήσω όσο τα καλύτερο γίνεται από όποιο πόστο μπορώ.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

FACEBOOK

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΣ

More in ΝΕWS